Waarschuwing: Fraude met gedeelde Facebookaccounts

gedeeld-facebookaccount780.jpg

Deel jij jouw Facebookaccount met je partner, of heb je Facebookvrienden met een gezamenlijk profiel? Pas op voor een digitale babbeltruc!

Oplichters doorzoeken vriendenlijsten van Facebookgebruikers op zoek naar mensen die een account delen. De fraudeurs maken vervolgens een nieuw profiel aan met de naam van een van de twee.Lees ook: negeer vriendschapsverzoeken van onbekende knapperds

Stel dat het echte account Joop en Corrie de Vries heet. Het nep-account wordt dan Corrie de Vries. De vrienden van het gezamenlijke account krijgen vriendschapsverzoeken van het valse profiel.

'Verrassing regelen'

Vervolgens stuurt 'Corrie' haar vrienden een chatberichtje: ze wil een verrassing regelen voor haar man. Kun jij misschien een bedrag voorschieten zodat hij de afschrijving niet voorbij ziet komen op de gezamenlijke rekening?

Zo betalen mensen honderden euro's aan de zogenaamde Corrie. Als ze erachter komen dat ze in de maling zijn genomen horen ze niks meer.Kijk ook de uitzending van Opgelicht?! over deze kwestie.

Wat kun je doen?

Om te voorkomen dat oplichters bij persoonlijke informatie op Facebook kunnen is het altijd verstandig vriendschapsverzoeken van mensen die je niet kent te negeren.

Je kunt ervoor zorgen dat niet iedereen je toe kan voegen als vriend. Ga naar je Facebook-instellingen. Kies bij 'Wie kan je een vriendschapsverzoek versturen' voor 'Vrienden van vrienden'.

Kom je een nep-account tegen? Rapporteer het profiel dan meteen aan Facebook door rechtsboven op de drie puntjes te klikken. Kies vervolgens voor 'Rapporteer dit account'. Je moet vervolgens enkele vragen beantwoorden.

Meer over