background branding

Waarschuwing: online verkochte afslankmiddelen bevatten de gevaarlijke stof DNP

29112021DNP.jpg

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt opnieuw voor producten met de gevaarlijke stof DNP. Er zijn aanwijzingen dat afslankmiddelen die DNP bevatten vanuit Nederland online worden aangeboden, zegt de autoriteit. Mensen kunnen volgens de organisatie overlijden na inname van 1 tot 3 gram DNP per dosering. Middelen met DNP zijn niet via reguliere webshops te krijgen, maar worden via sociale media en op het dark web aan de man gebracht.

Inspecteurs en rechercheurs van de NVWA zijn bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar een mogelijk Nederlandse aanbieder van afslankmiddelen die DNP bevatten. Daar begonnen ze mee na een bericht uit het Verenigd Koninkrijk. Al eerder kwamen in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk mensen in het ziekenhuis door het gebruik van het spul en zijn er zelfs mensen door gestorven.

NVWA sloeg eerder alarm

Het is niet voor het eerst dat de NVWA alarm slaat over DNP. Dat gebeurde in 2015 en 2017 ook al. De stof 2,4-dinitrophenol (DNP), ook wel Dinosan, Dnoc, Solfo Black, Nitrophen of Aldifen and Chemox genoemd, is in het verleden in de Verenigde Staten gebruikt als medicijn tegen obesitas. Onder meer bodybuilders gebruiken het tevens om de onderhuidse vetlaag te verminderen. Ook bij lagere inname dan de dodelijke 1 tot 3 gram DNP per dosering kunnen nadelige effecten optreden als huiduitslag, cataract (staar) en gevolgen voor hart en bloedvaten en het zenuwstelsel.

Bron: ANP