Waarschuwing: Risico op schade aan je huis door dooi, gebruik deze tips
Verzekeraar Interpolis heeft de afgelopen week ongeveer 1500 claims van reparaties aan huizen binnengekregen. Dat meldt NU.nl. Door de dooi kunnen er lekkages ontstaan. Je kunt de kans op schade aan je koopwoning beperken met deze tips.
Volgens loodgieters en verzekeraars is de ellende namelijk nog niet voorbij.
Hoe ontstaat de schade?
'Het smeltwater dat vrijkomt kan overlast veroorzaken bij snelle dooi', zo verklaart een woordvoerder tegenover de nieuwswebsite. Ook mensen die nog nooit een lekkage hebben gehad, kunnen hierdoor schade oplopen aan hun woning.
De sneeuw is de afgelopen week in allerlei kieren en gaten terechtgekomen. De sneeuw kan ook opvriezen in de afvoer, waardoor er druk ontstaat. Uiteindelijk kan dit lekkage veroorzaken als het gaat dooien. Dit geldt onder andere voor leidingen in onverwarmde ruimtes, zoals de kelder en de schuur, maar niet uitsluitend.
Tips om kans op schade te beperken
Zowel Interpolis als vergelijkingsplatform Independer hebben verschillende tips om de kans op schade aan je huis te beperken:
- Zorg ervoor dat het water op je dak kan weglopen. Als het sneeuw in één keer wegsmelt terwijl de afvoer van je dakgoot verstopt is, kan er lekkage ontstaan. Kijk of het ijs de afvoer of dakgoot niet blokkeert en probeer dit te ontstoppen.
- Zet je thermostaat ook 's nachts niet te laag, maar op een iets hogere temperatuur van bijvoorbeeld 15 graden. Op deze manier blijven de leidingen warm genoeg. Zet je radiatoren daarnaast op stand 1, in plaats van helemaal uit.
- Onverwarmde ruimtes in je huis? Zorg dan voor goede isolatie rond meters, kranen en leidingen. Je kunt bijvoorbeeld relatief goedkope buizen kopen die je over je leidingen schuift, zodat ze minder snel bevriezen.
- Als je zonnepanelen hebt is het goed om te weten dat je dak door het gewicht van veel sneeuw op de panelen onder druk kan komen te staan. Dit geldt met name voor bedrijfspanden met grote daken en veel panelen.
Hoe zit het met je verzekering bij schade door sneeuwval?
Als je een opstalverzekering hebt, ben je in principe verzekerd tegen vriesschade. Maar bij de beoordeling van eventuele schade speelt de staat van onderhoud een belangrijke rol. Er wordt namelijk een expert ingeschakeld door de verzekeraar die zal bepalen of het gebrek aan onderhoud een rol heeft gespeeld bij de schade. Schade aan meubilair valt onder de inboedelverzekering.
'Als het erg koud is, worden cv-ketels extra beproefd'
Radar gaf eerder al verschillende tips om te voorkomen dat je cv-ketel het begeeft wanneer het kwik onder nul duikt. Als het erg koud is worden cv-ketels extra beproefd. Je kunt de tips hier lezen.
Bron: NU.nl