Wachttijd sociale huurwoning gemiddeld acht jaar

anp-tehuur_628.jpg

Wie in aanmerking komt voor een sociale huurwoning moet daar gemiddeld acht jaar op wachten. Dat meldde RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Purmerend kent de langste wachttijd: 21 jaar. In het centrum van Amsterdam en in Hoofddorp bedraagt de wachttijd 17 jaar, in andere Amsterdamse stadsdelen varieert het van 14 tot 16 jaar. In Nieuw-Lekkerland wachten mensen 3 jaar op een sociale huurwoning. RTL Nieuws bekeek alle huurwoningen die tussen augustus 2014 en augustus dit jaar werden verhuurd via WoningNet, de grootste aanbieder van sociale huurwoningen op internet.

Vraag naar sociale huurwoningen neemt toe

Volgens hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft worden er te weinig nieuwe sociale huurwoningen gebouwd, terwijl de vraag toeneemt. Dat komt onder meer door een toename van het aantal asielzoekers met verblijfsvergunning en doordat er relatief weinig mensen doorstromen van huur naar koop.

Dat de wachttijd zo lang is komt ook doordat veel (potentiële) huurders voorrang krijgen omdat ze een urgentieverklaring op basis van medische gronden kunnen overleggen. Wie slachtoffer is geweest van huiselijk geweld krijgt vaak voorrang en ook mantelzorgers en asielzoekers komen in veel gemeenten eerder aan bod bij de toewijzing van sociale huurwoningen.

De problemen zijn volgens voorzitter Marc Calon van de vereniging van woningcorporaties Aedes vooral een gevolg van het kabinetsbeleid. 'Ouderen blijven langer in hun sociale huurhuis wonen omdat ze niet meer terecht kunnen in verzorgingshuizen. Het woningaanbod neemt af door extra belastingmaatregelen, terwijl de vraag naar huurhuizen toeneemt. We waarschuwen minister Stef Blok (Wonen) al lang voor de gevolgen.'

Dag van het Huren

Juist zaterdag hield Aedes voor het eerst de Dag van het Huren, waar 15.000 mensen op afkwamen. Van het Friese Dokkum tot het Limburgse Mechelen waren activiteiten voor huurders en andere belangstellenden. Vier miljoen Nederlanders wonen in een sociale huurwoning van een van de 300 deelnemende corporaties.

'Door op bezoek te gaan bij huurders, een rondleiding te geven langs renovatie- en nieuwbouwprojecten en door open huis te houden laten we zien dat de woningcorporaties midden in de samenleving staan', aldus directeur Jan Boeve. 'Samen met huurders en gemeenten zorgen we ervoor dat iedereen in Nederland goed kan wonen.'

Bron: ANP