Wakker Dier: Jumbo stunt weer met plofkip

Supermarktketen Jumbo stunt weer met plofkippen. Dat meldde Wakker Dier donderdag. In september vorig jaar beloofde Jumbo nog duurzamere kip te willen aanbieden en zijn best te zullen doen om meer diervriendelijke kip te verkopen.

Volgens de dierenwelzijnsorganisatie is Jumbo, na Albert Heijn, de grootste verkoper van plofkippen in Nederland. Wakker Dier roept via Facebook Jumbo op om te stoppen met de leugens en zijn belofte na te komen.

Jumbo zegt dat er 'helaas nu commotie is ontstaan' over twee kipproducten die deze week werden aangeboden als aanbiedingen. Een ervan was geen product met korting; dat werd 'ten onrechte onder de noemer 'extra goedkoop' gecommuniceerd'', aldus Jumbo. Op een ander kipproduct zat wel korting, maar 'dit had niet mogen gebeuren en deze aanbieding wordt nu teruggetrokken', aldus een woordvoerster. De supermarkt zegt de situatie te betreuren en vast te houden aan 'de ambitie om kip zo snel mogelijk duurzaam aan te bieden'.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) liet onlangs weten dat de plofkip uiterlijk in 2020 uit de winkel moet zijn verdwenen. Samen met de pluimveesector is besloten om uiterlijk dan over te stappen op een nieuw, trager groeiend, kippenras voor het basisassortiment kip. Bij het CBL zijn 27 supermarktketens aangesloten.

Plofkippen zijn kuikens die in een ijltempo van 6 weken worden vetgemest tot een gewicht van bijna 2,5 kilo. Doordat de kuikens te snel groeien, lopen ze kreupel en hebben ze gewrichtspijn. Daarbij krijgen ze veel antibiotica, omdat ze een lage weerstand hebben.

Bron: ANP