Wakker Dier maakt nominaties Liegebeest 2015 bekend

liegebeest_800x628.jpg

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier houdt dit jaar opnieuw een verkiezing voor 'Liegebeest', ofwel 'fabrikanten met misleidende producten, uitingen of reclames op het gebied van dierenwelzijn'.

Industrievarkensvlees vermomd als vrolijk varken, plaatjes van grazende koeien terwijl die in werkelijkheid het hele jaar binnen staan en 'zorgeloze kip' die eigenlijk een plofkip is.

Industrievarkens

Dit jaar zijn de genomineerden de (Keur)slager door de varkensconcepten 'Friberne kruidenvarken' en 'Duroc d'Olives varken' omdat volgens Wakker Dier de suggestie wordt gewekt dat de varkens en biggen in het gras liggen, terwijl het om industrievarkens gaat die nooit buiten komen.

Plofkip

Duroc en Friberne worden verkocht in de horeca en bij (Keur)slagers. Drie genomineerden gaan over melkproducten, namelijk 'yoghurt Nature' van Danone, 'Holland Gouda keurmerk' van drie grote zuivelproducenten en geitenmelk van Melkunie. In de reclames wordt gedaan alsof de dieren buiten lopen, terwijl een deel het hele jaar binnen staat.

Ook fastfood-keten KFC is genomineerd. Op de website staat dat de consument zich geen zorgen hoeft te maken over de hoge kwaliteit kip, terwijl het om plofkip gaat.

Op de site van Wakker Dier kan tot en met 20 november gestemd worden.

Goudse Kaas van PLUS

Vorig jaar 'won' de Goudse Kaas van PLUS de trofee omdat de verpakking van hun kaas doet vermoeden dat de melk afkomstig is van een koe die in de wei loopt met haar kalf. Maar de koe heeft in werkelijkheid niet tot nauwelijks in de wei gelopen en de kalfjes worden direct na geboorte bij de koe weggehaald.

Bron: ANP

Foto: Wakker Dier