Wakker Dier wint rechtszaak van Economische Zaken

wakker-dier-kuiken.jpg

Het College van Beroep verplicht de staatssecretaris van Economische Zaken om een onderzoek naar mogelijke welzijnsovertredingen bij pasgeboren kuikentjes in broederijen over te doen. Dat is het gevolg van een juridische procedure die stichting Wakker Dier drie jaar geleden startte.

Wakker Dier stelde destijds dat het niet voeden van pasgeboren kuikentjes – soms tot dagen na de geboorte – in strijd is met de wet. De overheid was het daarmee oneens: pasgeboren kuikens kunnen een tijd na geboorte teren op voedingsstoffen in een zogenaamde dooierzak, bleek uit onderzoek.

Dooierzak

Nu oordeelt het College van Beroep dat dit onderzoek niet deugt. Wakker Dier hoopt dat een nieuw onderzoek wel aantoont dat de behandeling van de pasgeboren kuikens hun welzijn aantast. Volgens de stichting is de dooierzak met name bedoeld om de weerstand te versterken. Daarnaast is de snelgroeiende plofkip eerder door deze reserves heen. Wakker Dier acht de kans groot dat dit in het nieuwe onderzoek bewezen wordt: dan moet het ministerie optreden tegen mogelijke wetsovertredingen.

Wakker Dier: “Het gaat om grofweg 500 miljoen kuikens per jaar. Het ministerie van Economische Zaken is het aan deze kuikens verplicht om hun welzijn serieus te nemen!”

Bron: Wakker Dier / Radar

Kuikensterfte in broederijen (25-03-2013):