Wanneer is een aanvullende tandartsverzekering voordelig?

tandartsverzekering-aanvullend-30112020.jpg

De kosten van een bezoek aan de tandarts, mondhygiënist of orthodontist kunnen hoog oplopen. Een tandartsverzekering dekt deze kosten (gedeeltelijk), maar dit is zeker niet altijd voordeliger dan wanneer je kosten uit eigen zak betaalt.

Tussen 12 november en 31 december kun je overstappen van zorgverzekeraar. In sommige gevallen is het aan te raden om dan ook gelijk een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.

Basisverzekering vergoedt alleen 'bijzondere tandheelkunde'

De basisverzekering dekt de meeste tandartskosten niet, behalve de kosten voor bijzondere tandheelkunde. Het gaat hier dan om behandelingen van extreme afwijkingen aan gebit of mond, zoals bijvoorbeeld schisis. Een kunstgebit valt voor 75 procent onder de basisverzekering, die andere 25 procent kun je zelf betalen of vergoed krijgen vanuit je aanvullende verzekering. Voor kinderen onder de achttien worden de kosten volledig gedekt vanuit de basisverzekering.

'Alle reguliere behandelingen vallen allemaal onder 'normale' tandheelkunde: van een controle tot en met tandvleesbehandelingen, bruggen, kronen en gaatjes vullen. Dit betaal je dus vanaf de eerste euro zelf als je geen tandartsverzekering afsluit', zegt expert zorgverzekeringen Bas Knopperts van Independer. 

Wat allemaal wordt vergoed door de basisverzekering vind je op de website van Independer

Wanneer is een tandartsverzekering verstandig?

Het verschilt nogal per verzekeraar en soort tandartsverzekering hoeveel premie je betaalt. De goedkoopste is zo'n 6,50 per maand (78 euro op jaarbasis), waarbij je 75 procent van maximaal 250 euro per jaar vergoed krijgt. Wil je een vergoeding van 100 procent tot 500 euro per jaar? Dan kun je vanaf twintig euro per maand (240 op jaarbasis) wel een aanvulling vinden. 

'Independer adviseert een aanvullende tandartsverzekering als je regelmatig per jaar meer nodig hebt dan twee controles en af en toe een gaatje laten vullen', zegt Knopperts. Hij raadt aan om te kijken naar je tandartsfacturen van de afgelopen jaren. 'Zolang deze onder de honderd euro per jaar vallen, is het voor jou voordeliger om geen aanvulling af te sluiten. Als je dan wel een keer hogere kosten hebt, dan heb je dat allang bespaard doordat je al die tijd geen extra premie hebt betaald.'

Als je dus verwacht dat je komend jaar niet naar de tandarts gaat, of alleen voor twee halfjaarlijkse controles, ben je voordeliger uit als je geen aanvullende verzekering afsluit. Voor twee controles betaal je zo'n 90 euro; met de goedkoopste aanvullende verzekering ben je 100,50 euro kwijt. 

  • Als je weleens tandsteen laat verwijderen, foto's moet laten maken of een gaatje laat vullen, adviseert Independer de verzekering te nemen met vergoeding van 75 procent tot 250 per jaar
  • Laat je vaak gaatjes vullen of heb je weleens een wortelkanaalbehandeling nodig? Dan raadt de vergelijkingssite een verzekering aan van 100 procent vergoeding tot 500 euro.
  • Heb je inlays, kronen of bruggen nodig? Kies dan voor 100 procent vergoeding tot 750 euro per jaar. Houd er wel rekening mee dat veel verzekeraars een verklaring van je tandarts over je gebit willen zien. 

Los afsluiten of in combinatie met basisverzekering?

Als je hebt besloten dat je een aanvullende tandartsverzekering wilt afsluiten, waar vind je dan de voordeligste? 'Het is meestal niet mogelijk om de aller voordeligste tandartsverzekering los af te sluiten. Wij adviseren dus, als je een tandartsverzekering wilt afsluiten, om deze samen met de basisverzekering te vergelijken', zegt Knopperts. 

Om de beste deal te krijgen moet je dus bij het vergelijken al je wensen meenemen, zowel van je basis- als de aanvullende verzekering. Dit kun je doen op de site van Independer.