background branding

Warmteleverancier Eteck verlaagt tarieven: ACM sluit onderzoek

eteck.jpg

Warmteleverancier Eteck Eteck heeft besloten om alle bewoners van Amstelveen die zijn aangesloten op het zeer lage temperatuur warmte (ZLT-warmte) maximaal het hoogste tarief voor dit systeem te laten betalen. Dit betekent dat veel bewoners minder gaan betalen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) sluit hierom het onderzoek naar Eteck, dat het begon na klachten hierover vanuit de Amsterveense wijk Westwijk. 

Wat is ZLT-warmte?

Eteck levert via een zogenoemd bronenergienet ZLT-warmte aan bewoners in Westwijk. Dit is warmte die bewoners met behulp van een warmtepomp zelf elektrisch verder moeten verwarmen om te kunnen gebruiken voor ruimteverwarming en warm water. Bewoners in Westwijk hebben begin 2023 geklaagd over de tarieven die Eteck in 2022 en 2023 in rekening bracht. Volgens de bewoners zou Eteck de maximumtarieven die jaarlijks door de ACM worden vastgesteld overschrijden. De ACM houdt toezicht op naleving van de Warmtewet en was naar aanleiding van de meldingen van bewoners een onderzoek gestart. Dit onderzoek stopt door de tariefwijziging.

Tarieven gelijkgetrokken

Het tarief dat Eteck nu voor alle aangesloten inwoners van Amstelveen rekent, gold al voor  bewoners die na 1 januari 2020 bij Eteck klant zijn geworden. Maar vanwege een overgangsregeling in de Warmtewet mocht Eteck bij bewoners die vóór die datum al klant waren een hoger maximumtarief rekenen (namelijk het maximumtarief voor warmte met een hoge temperatuur). Omdat Eteck nu voor alle bewoners hetzelfde tarief rekent, is het nu voor hen allemaal duidelijk waar hun tarief op is gebaseerd. De aanpassing betekent voor veel bewoners ook een aanzienlijke verlaging van de kosten. De ACM heeft het onderzoek naar de tarieven daarom gesloten. De ACM blijft controleren of Eteck zich houdt aan alle andere eisen van de Warmtewet.

Eteck in Radar

Radar heeft meermaals aandacht besteed aan Eteck. Bijvoorbeeld in februari van 2023. Eteck beloofde toen, zodra het kon, tekst en uitleg te geven. In april 2023 zat de CEO van het bedrijf bij Radar aan tafel. Bekijk dat fragment hier terug. 

Bron: ACM