Wasballen

Een wasje draaien zonder wasmiddelen, maar met zogenaamde 'wasballen.' In plaats van wasmiddel, stop je deze ballen bij de was in de wasmachine. We testen de Green FX wasbal. de ecoball van Ecozone  en de Ecowasbal. Of de wasballen hun claims waarmaken, wordt gecheckt met een aantal experimenten.

We wassen met drie ballen, een normaal wasmiddel en een wasje zonder wasmiddel met alleen water. We maken op , nieuwe, witte katoenen T-shirts, exact dezelfde vlekken, gelijke hoeveelheden van elke vlek.

De Ecozone geeft als enige wasbal schuimend water in de wasmachine en levert zeep in de laboratoriumtest. Maar is deze wasbal hiermee een goede vervanger voor wasmiddel?

Volgens professor Jan van Esch is het een te grote vereenvoudiging om het zo simpel te stellen. Wasballen zijn in de verste verte niet te vergelijken met een gewoon wasmiddel.

Forumreacties

54
  • Door Radar

Een bal gevuld met korrels die waspoeder bijna overbodig maakt? Dat klinkt goed, want jaarlijks gaat er miljoenen kilo’s aan waspoeder het riool in. En denk eens aan al dat verpakkingsmateriaal. Nog eens miljoenen kilo’s karton en plastic verdwijnen in de vuilnisbak. De wasbal-fabrikanten beloven zonder gebruik van wasmiddel een stralende was. Volgens hen hoef je (bijna) geen wasmiddel meer te kopen en je ben je nog voordeliger uit ook. Maar wordt de was ook echt schoon en blijft het lekker fris ruiken? Kortom, werken die wasballen echt? Maandag 23 april in Radar, om 20.30 uur bij de TROS op Nederland 1

  • Door Emmy75

Nog eens miljoenen kilo’s karton en plastic verdwijnen in de vuilnisbak.
Laat die karton en plastic eens een keer uit de vuilnisbak. 😡 Een consumentenprogramma mag een consument er ook best op wijzen dat karton bij het oud papier moet en plastic in de zakken van plastic hero's.

  • Door Chocomelk

Ik gebruik geen wasballen en geen waspoeder alleen vloeibaar wasmiddel en werkt oke.