Hoe verwijder je vlekken?

vlekkenartikel.jpg

Een wijnvlek op je rok of een grasvlek op het trainingsbroekje van je zoontje. Wat gebruik jij om van die vlekken op kleding af te komen?

Radar vroeg via WhatsApp om tips. Verschillende huismiddeltjes van de WhatsApp-gebruikers leggen we voor aan huishoudspecialist Emile Bode.

Middeltjes om van vlekken af te komen

  • OssegalzeepJacco gebruikt ossegalzeep om vlekken te verwijderen. ‘Gelijk in koud water spoelen en vooral niet wrijven dan ossegalzeep erop, even in laten trekken en dan uitwassen.’ Let wel, voor je met ossegalzeep in de weer gaat: Volgens Bode het middel niet geschikt voor elke vlek. Vooral de vlekken op de boorden van overhemden of vetvlekken zijn er goed mee te verwijderen.
  • Baking SodaPieter en Rianne zweren bij baking soda voor het verwijderen van vlekken. ‘Baking soda! Even laten trekken met lauw water en daarna gewoon in de wasmachine.’ Volgens Bode heeft baking soda hetzelfde effect als schoonmaakazijn. Het verschil is alleen dat schoonmaakazijn al vloeibaar is en dus makkelijker te gebruiken is.
  • Witte wijnAna is van mening dat witte wijn effectief werkt bij een rode wijnvlek. ‘Witte wijn op een rode/rosé wijnvlek, maar dat moet wel meteen nadat de vlek erop kwam, niet eerst wassen en ook niet laten drogen, meteen erop.’ Volgens Bode heeft witte wijn weinig effect bij een rode wijnvlek. Het beste wat je kan doen bij een rode wijnvlek is een emmer heet water vullen. In die emmer gooi je er wat Oxy Gel bij, dit even laten soppen en daarna onder koud water houden. Gebruik vooral geen zout, want dan verpest je de vezels van de stof.
  • Bijzonder advies: in de vaatwasser?Ekrem kiest in plaats van een andere middeltje voor een ander apparaat: ‘Het gaat raar klinken. Maar eerst doe ik in de vaatwasser, als het niet weg is dan de wasmachine en dan is het 9 van de 10 x weg.’ Volgens Bode heeft dit totaal geen nut.  De wasmachine is gemaakt voor het wassen van kleding en andere stoffen. ‘Je gaat ook niet een rijtje messen aan een touwtje hangen in de wasmachine.’

Jacco gebruikt ossegalzeep om vlekken te verwijderen. ‘Gelijk in koud water spoelen en vooral niet wrijven dan ossegalzeep erop, even in laten trekken en dan uitwassen.’ Let wel, voor je met ossegalzeep in de weer gaat: Volgens Bode het middel niet geschikt voor elke vlek. Vooral de vlekken op de boorden van overhemden of vetvlekken zijn er goed mee te verwijderen.

Pieter en Rianne zweren bij baking soda voor het verwijderen van vlekken. ‘Baking soda! Even laten trekken met lauw water en daarna gewoon in de wasmachine.’ Volgens Bode heeft baking soda hetzelfde effect als schoonmaakazijn. Het verschil is alleen dat schoonmaakazijn al vloeibaar is en dus makkelijker te gebruiken is.

Ana is van mening dat witte wijn effectief werkt bij een rode wijnvlek. ‘Witte wijn op een rode/rosé wijnvlek, maar dat moet wel meteen nadat de vlek erop kwam, niet eerst wassen en ook niet laten drogen, meteen erop.’ Volgens Bode heeft witte wijn weinig effect bij een rode wijnvlek. Het beste wat je kan doen bij een rode wijnvlek is een emmer heet water vullen. In die emmer gooi je er wat Oxy Gel bij, dit even laten soppen en daarna onder koud water houden. Gebruik vooral geen zout, want dan verpest je de vezels van de stof.

Ekrem kiest in plaats van een andere middeltje voor een ander apparaat: ‘Het gaat raar klinken. Maar eerst doe ik in de vaatwasser, als het niet weg is dan de wasmachine en dan is het 9 van de 10 x weg.’ Volgens Bode heeft dit totaal geen nut.  De wasmachine is gemaakt voor het wassen van kleding en andere stoffen. ‘Je gaat ook niet een rijtje messen aan een touwtje hangen in de wasmachine.’

Waar moet je op letten?

Deze trucjes zijn vaak bedacht in grootmoederstijd, en vandaag de dag wat overbodig. Het merendeel van de vlekken gaat er in de wasmachine al uit. Het is wel goed om bij het wassen te letten op de temperatuur. Bode vertelt dat de meeste vlekken er op 60 graden uit gaan.

Het aanschaffen van speciale middeltjes voor vlekken is alleen nodig als het een hardnekkige vlek is. Zo hebben gras-en bloedvlekken meer aandacht nodig dan een gewone etensvlek. Bij een bloedvlek moet je dan ook nooit te nimmer heet water gebruiken, zegt Bode. Het hete water zorgt ervoor dat het bloed in de stof trekt. Het beste wat je kan doen is de stof in koud water leggen. Om het daarna in te smeren met een vlekverwijderingsmiddel en het uiteindelijk in de wasmachine mee te laten draaien.

Als je een vlekverwijderingsmiddel gebruikt hebt, is het goed om op te letten dat je bij het wassen van de stof nooit te veel wasmiddel gebruikt. Bode stelt dat minder wasmiddel vaak beter is dan te veel. Volgens hem zijn onze kledingstukken nooit echt vies en is een veel gebruik aan wasmiddel vaak onnodig.

Wat werkt wel?

Bode raadt aan om de vlekverwijderingsmiddeltjes te gebruiken die daar ook bestemd voor zijn. Zo werken Vanish, Oxi Gel, Shout, Biotex en Dasty bij de meeste vlekken. Daarbij hoeven dit geen dure middeltjes te zijn. De goedkope variant bevat vaak dezelfde ingrediënten als een dure variant, stelt Bode.