Wat doet Facebook met jouw 'Leuk', 'Geweldig' of 'Boos'?

fb-reacties2-780.jpg

Als je reageert met 'Leuk', 'Geweldig', 'Grappig', 'Verbluft', 'Verdrietig' of 'Boos', wat weet Facebook dan van jou? En wat doet het sociale platform met deze gegevens?

Ben je gesteld op je privacy, dan kun je beter geen gebruik maken van de nieuwe Facebook Reacties. Als Facebook weet dat je je goed voelt, krijg je meer advertenties te zien. Dat schreef de Belgische politie althans in een waarschuwingsbericht.

Geld verdienen aan jouw reactie?

Is die waarschuwing terecht? NOS zocht uit wat Facebook kan afleiden uit deze informatie en sprak onder meer met data-expert David Stillwell.

Stillwell onderzocht enkele jaren geleden wat er op basis van jouw likes over jou bekend is (de nieuwe Facebook Reacties bestonden toen nog niet). Stillwell had in 88 procent van de gevallen de seksuele geaardheid goed, in 95 procent de afkomst en in 85 procent de politieke voorkeur. Deze zaken zijn met de nieuwe knoppen nog beter te voorspellen, denkt Stillwell.Lees ook: 5 tips voor meer controle over jouw Facebookgegevens

Behoefte aan like-alternatieven

Radar vroeg aan Facebookgebruikers wat zij eigenlijk vonden van de nieuwe knoppen. Een merendeel is er vooral blij mee. Amanda schrijft: 'Ik vind het prettig! Je kan nu aangeven wat je ergens van vindt en mensen hoeven niet meer te mopperen dat andere mensen iets "leuk vinden" dat eigenlijk bijvoorbeeld heel verdrietig is.'

Volgens Facebook zijn de nieuwe emoticons in het leven geroepen omdat gebruikers daarom vroegen. De gegevens worden volgens het sociale netwerk 'nog behandeld als een like en niet volledig ingezet om te bepalen welke advertenties jij ziet.' Dit kan in de toekomst veranderen. Bovendien kunnen bedrijven zelf natuurlijk wel kijken welke berichten bepaalde reacties oproepen.

Bron: NOS