Wat is Apex Legends voor game en is deze geschikt voor mijn kind?

De game Apex Legends is een schietspel in het genre ‘battle royale’, waarvan Fortnite een van de populairste voorbeelden is. Wat zijn battleroyalegames precies, is Apex Legends meer of minder geschikt voor je kind dan Fortnite, en wat zijn andere verschillen? Gamejournalist Peter Bouwman legt het uit.

Dankzij titels als PlayerUnknown's Battlegrounds en (vooral) Fortnite en is 'battle royale' momenteel een van de populairste gamegenres. Een nieuwe loot aan deze stam is Apex Legends, dat begin februari 2019 uitkwam en in korte tijd miljoenen spelers aan zich wist te binden.

Fortnite is met zijn kleurrijke en ietwat 'tekenfilmachtige' design in trek bij relatief jonge gamers. Of dat videospel ook daadwerkelijk geschikt is voor kinderen, bespraken we eerder met Peter Bouwman in deze video. Maar hoe zit dat met dit nieuwe Apex Legends?

Tijd om gamejournalist Bouwman, bekend van onder andere GamersNet en Wat Speelt Mijn Kind?, opnieuw om uitleg te vragen. Wat kan hij ons vertellen over deze nieuwe battleroyalegame? Dit artikel is geschreven op basis van zijn antwoorden. Bekijk de video om het hem zelf te horen vertellen, én om bewegende beelden van Apex Legends te zien!

Wat is Apex Legends voor game?

Apex Legends is wederom een game in het battle royale-genre: je wordt met 59 anderen in een speelveld gedropt en moet daar zo lang mogelijk in overleven. Je maakt deel uit van een team van 3 spelers en het team dat als laatste overblijft, wint.

Het is een schietspel: een first person shooter om precies te zijn. Dat wil zeggen: je ziet de spelwereld door de ogen van je personage en je moet op andere personages virtueel om zeep helpen door ze te beschieten.

Je kunt actief je tegenstanders uitschakelen, maar je kunt je ook verstoppen in de hoop dat andere spelers het  'vuile werk' voor je opknappen en elkaar uitroeien. Dat kan echter niet eindeloos: naarmate de tijd vordert, wordt het speelveld steeds kleiner. Alle overgebleven spelers worden dus naar een bepaald punt toegeleid, en zo gedwongen om de confrontatie met elkaar aan te gaan.

Waarin verschilt Apex Legends van Fortnite?

De meest populaire battleroyalegame van dit moment is Fortnite. Het grootste verschil tussen dat spel en Apex Legends is dat Apex Legens veel 'serieuzer' is: het is minder tekenfilmachtig dan Fortnite.

Verder speel je Apex Legens in de eerste persoon in plaats van in de derde persoon, zoals Fortnite (waarbij je je personage van een afstandje bekijkt en bestuurt). In Apex Legends kies en bestuur je zogeheten 'legends': personages die elk hun eigen kwaliteiten hebben. Daarin kun je dus strategische keuzes maken voor jezelf en voor je team.

Bekijk ook: Wat is Fortnite en is het geschikt voor mijn kind?

Is Apex Legends geschikt voor kinderen?

Nee. De game is een stuk minder kindvriendelijk dan Fortnite. Alles is veel realistischer in beeld gebracht. Het schieten is veel belangrijker, veel rauwer en veel directer. het is een game voor 16 jaar en ouder en dus niet gericht op (kleine) kinderen.

Voor welke platforms (computers) is Apex Legends beschikbaar?

Je kunt Apex Legends momenteel spelen op PC, Xbox One en PlayStation 4. Je kunt het op die platforms gratis binnenhalen.

Bevat Apex Legends microtransacties?

Ja. Je kunt voor kleine bedragen verschillende upgrades zoals kledingstukken kopen in het spel. Ook werkt Apex Legends met een seizoenenstructuur: periodes waarin er bepaalde evenementen in het spel te beleven zijn. Daarvoor kun je je 'inkopen' door het aanschaffen van een zogeheten 'season pass'.

Kun je Apex Legends met anderen spelen?

Het spel is puur gemaakt voor online. Je speelt in een squad (team) van drie tegen andere squads. Jouw teamgenoten en tegenstanders kunnen vrienden van je zijn, maar ook totale onbekenden. Je kunt wel offline oefenen maar het eigenlijke spel speelt zich volledig online af.

Is Apex Legends een goed spel?

Hoe goed Apex Legends is, hangt af van de speler aan wie je het vraagt. Peter Bouwman is een hardcore gamer en voor hem is het spel gemaakt: in vergelijking met Fortnite draait het veel meer om het schieten, de actie is directer en harder. Het is wel minder kindvriendelijk en kleurrijk dan Fortnite.

Volgens Bouwman is Apex Legends als schietspel 'op dit moment waarschijnlijk het beste battleroyalespel op de markt'.