Wat is een militaire powernap? En doet het wat het belooft?

powernap-slapen-militair157956081_l.jpg

Een militaire powernap van acht à tien minuten zou moeten voelen alsof je zes uur hebt geslapen. Je hebt het misschien wel voorbij zien komen op TikTok. Het is een populaire methode waarbij je een korte powernap houdt met de benen omhoog. Maar in hoeverre is het effectiever dan een reguliere powernap?

De powernap neem je terwijl je ligt met  je benen omhoog op een ophoging, zodat je benen hoger liggen dan je hart. Dit zorgt voor een goede doorbloeding. De methode kwam ter sprake door de Amerikaanse oud-militair Jocko Willink die in een interview uitlegde dat het ‘voelde als zes uur’. 

‘Slaap is heel individueel’

Slaapcoach en oud-militair Mark Schadenberg zegt tegen RTL Nieuws over mensen die nog moeten leren powernappen dat het vooral belangrijk is dat je een comfortabele positie hebt gevonden. ‘Slaap is heel individueel. Als het voor iemand heel goed werkt om de benen omhoog te doen, dan is dat natuurlijk helemaal prima.’

Helmy Pluis is slaappsycholoog, ze heeft nog nooit van de term ‘militaire powernap’ gehoord, maar weet wel van de methode waarbij je je benen hoger plaatst. ‘Maar of je per definitie het gevoel hebt dat je langer hebt geslapen, daar twijfel ik aan. Je rust sowieso even uit, maar die zes uur kan ik geen brood van bakken.’ 

Powernap in ieder geval korter dan 20 minuten

Of je nu een powernap houdt met de benen omhoog of een reguliere, zorg er in ieder geval voor dat je het bij maximaal twintig minuten houdt. Eerder gaf Lonneke de Lau, werkzaam als neuroloog en somnoloog bij het Slaap/Waak Expertisecentrum van het Zaans Medisch Centrum, aan dat uit onderzoek is gebleken dat een powernap de concentratie bevordert en dat mensen beter presteren na zo'n kort middagdutje.

Ook Pluis geeft aan dat een powernap ervoor zorgt dat het lichaam zich weer een beetje herstelt: ‘Je kunt de rest van de dag weer iets beter aan, maar neem absoluut geen powernap na zes of zeven uur. Ook gaf De Lau eerder aan dat een powernap voor iedereen verschillend is, zo kan het voor mensen met slapeloosheid juist averechts werken. 

En of je nu een militaire powernap houdt of een waarbij je in bed ligt, het werkt ook als mensen gewoon een tijdje liggen. De een valt direct in slaap en voor de ander is het voldoende om gewoon wat te rusten.