Wat is een pensioenbeding en is deze arbeidsvoorwaarde nog lang houdbaar?

pensioenbeding-09012020.jpg

Het bepalen van het moment dat je met pensioen wil gaan is voor iedereen een lastig vraagstuk. De AOW-leeftijd schommelt heen en weer, maar het moment dat iemand zelf de behoefte heeft om te stoppen met werken verschilt per persoon. Wat als je langer door wil werken, wat als je eerder wil stoppen? Een belangrijke factor binnen deze kwestie is het pensioenbeding.

Als je arbeidscontract onder een cao valt is de kans groot dat er een pensioenbeding in je contract is opgenomen. Met een pensioenbeding staat er contractueel vastgelegd dat de werkgever de arbeidsovereenkomst eenzijdig kan beëindigen, op het moment dat je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Een pensioenbeding is bedoeld om mensen die toe zijn aan hun pensioen in bescherming te nemen; die hoeven dan niet langer door te werken. Omdat er een baan vrijkomt, biedt het ook kansen voor jongere mensen op de arbeidsmarkt.

Maar hoe zit dit voor de mensen die nog niet met pensioen willen gaan? 

'Behoefte om door te werken gaat toenemen'

Er gaat een stijging plaatsvinden van het aantal mensen dat na de AOW-leeftijd nog de behoefte heeft om actief deel te nemen aan de samenleving, stelt de Raad van Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in een advies. Dit aantal zal naar verwachting stijgen van 2,4 miljoen in 2018 naar 3,2 miljoen in 2040. 

Radar schreef eerder een artikel over deze groep jonge gepensioneerden, die mogelijk tegen hindernissen aanlopen wanneer ze nog actief willen deelnemen aan de samenleving. Het pensioenbeding is een concreet voorbeeld van zo'n hindernis. Als iemand de behoefte heeft om door te blijven werken, kan een pensioenbeding dit in de weg staan.

De problemen voor gepensioneerden hebben volgens de RVS ook effect op de rest van de samenleving. De RVS stelt dat het zonde is om het 'maatschappelijke potentieel van deze groep onbenut te laten'. 

Pensioenbeding op de schop?

'Ons uitgangspunt is al heel lang dat de pensioengerechtigde leeftijd flexibel moet zijn', zegt Jaap van der Spek, voorzitter van de grootste seniorenorganisatie Koepel Gepensioneerden. Volgens hem moeten mensen de kans krijgen om eerder te stoppen en om langer door te gaan, ongeacht welke leeftijd ze hebben. 

Het pensioenbeding hoeft volgens Van der Spek niet verbannen te worden, maar het moet wel flink op de schop. 'Wij zien het liever andersom. Dat je contract voor onbepaalde tijd is en dat je vanaf de pensioengerechtigde leeftijd kan aangeven wanneer je de arbeidsovereenkomst wil laten beëindigen', aldus Van der Spek. 

Het pensioenbeding blijft een lastige kwestie, omdat je te maken hebt met uiteenlopende belangen. Tussen werknemers en werkgevers, tussen mensen die rustig van hun pensioen willen genieten en mensen die liever nog even doorwerken. De RVS wil niemand ergens toe dwingen, maar hoopt met het advies in ieder geval de discussie op gang te brengen. 

Geef in de onderstaande poll jouw mening over het pensioenbeding.