Wat is goedkoper: gourmet-vleespakketjes of zelf vlees snijden?

Gourmet

Met de kerstdagen in zicht, liggen de supermarkten weer vol met gourmetschotels en losse gourmetvleespakjes. Radar zoekt uit of zoiets goedkoper is dan zelf los vlees klein snijden. 

Gourmetten tijdens de feestdagen

Voor veel mensen betekent kerst gourmetten met familie en vrienden. Veel supermarkten verkopen speciale gourmetschotels en losse gourmetvleespakjes, met voorgesneden stukjes vlees. Handig, toch? Maar is het ook nog een beetje betaalbaar? Radar heeft de prijzen van gourmetvleespakjes vergeleken met die van hele stukken vlees.  We hebben specifiek naar deze vleessoorten gekeken: hamburgers, biefstuk, slavink, gemarineerde varkenshaas, kipsaté, varkenschipolata met de normale kiloprijs van deze vleessoorten.

Dit vlees kun je bij Albert Heijn beter los kopen

Een pakje met 200 gram mini hamburgers kost 2,99 euro bij de Albert Heijn (AH). De prijs voor 200 gram ‘gewone’ hamburgers is rond de 2 euro (10 euro per kilogram). Je betaalt dus ongeveer 5 euro meer per kilogram voor de kleine versie. 

Minivarkens chipolataworst (200 gram) kost 2,49 euro terwijl 200 gram gewone varkens chipolataworst 1,50 euro kost (7,50 euro per kilogram). Dit betekent dat je voor deze worsten ook 5 euro meer per kilo betaalt als je de kleine versie koopt.

Bij dit vlees is het verschil minder groot 

Mini gemarineerde biefstukjes bij de AH kosten 3,29 euro per 150 gram. De ‘gewone’ biefstukpuntjes kosten bij deze supermarkt 3,28 euro per 150 gram (21,99 euro per kilogram). Weet wel dat de puntjes in de kleine verpakking gemarineerd zijn, de gewone biefstukjes niet. Er is dus bijna geen verschil qua prijs. 

Ook de mini slavinkjes, mini gemarineerde varkenshaas en mini gemarineerde kipfilethaasjes verschillen minder dan één euro met de kiloprijs van de gewone versies. Je betaalt dus ongeveer dezelfde prijs voor de gourmetpakketjes.

Bij de Jumbo kun je vlees beter los kopen

Bij de Jumbo zijn de hamburgers, kiphaasjes, mini slavinkjes, mini gemarineerde varkenshaasjes en mini varkenschipolata’s duurder dan de normale verpakkingen. Zo zijn de mini varkenshaasjes (25 euro per kilogram) meer dan twee keer duurder dan de gewone varkenshaas (11,98 euro per kilogram), en zijn 1 kilo mini chipolata's (23,25 euro per kilogram) bijna 14 euro duurder dan 1 kilo gewone varkens chipolataworsten (9,96 euro per kilogram). 

Deze gourmetpakjes bij de Jumbo kopen is dus handig en snel, maar niet zo goed voor je portemonnee. De mini biefstuk verschilt overigens ongeveer 2 euro per kilogram met de normale variant. Omdat de Jumbo kip saté alleen in kleine verpakking verkoopt, konden we dit product niet vergelijken.

Eindoordeel

Als je puur kijkt naar het financiële plaatje, dan zijn kleine verpakkingen over het algemeen dus duurder dan de 'normale' verpakkingen.Wil je liever wat geld besparen door het vlees zelf te snijden of te marineren? Dan is het gunstiger om de bekeken vleessoorten in een gewone verpakking te kopen en thuis even dun te snijden of marineren.