Wat is risico-opslag?
Risico-opslag is een extra rente die je betaalt bovenop je hypotheekrente. Hypotheekverstrekkers berekenen deze kosten wanneer je in hun ogen een extra risico vormt. Oftewel: wanneer het niet geheel zeker is dat je je hypotheek wel kunt terugbetalen, of dat de verstrekker uit de kosten komt in het geval van een gedwongen verkoop van je huis. Maar wat blijkt: dat risico is niet altijd zo groot dat het de extra kosten rechtvaardigt.
Risico-opslag wordt alleen berekend bij niet-NHG-hypotheken. Heb je geen NHG-hypotheek, dan is de kans groot dat je bank of verzekeraar risico-opslag berekent. Bij een laag risico is de risico-opslag rond de 0,2 procent, maar dat kan bij een verhoogd risico oplopen tot 0,5 of 1 procent. Over de jaren heen gaat het dus om duizenden euro’s.Is risico-opslag gerechtvaardigd?
Of de risico-opslag gerechtvaardigd is, hangt af van het risico dat je vormt voor je hypotheekverstrekker. Bij veel mensen met een vast inkomen, wat eigen vermogen en een lage hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning, wordt tóch gewoon rente-opslag berekend. Terwijl je in zo’n geval volgens deskundigen niet of nauwelijks een risico vormt! Dit geldt ook voor wie zijn of haar hypotheek al voor een groot deel heeft afgelost. Ook dit vermindert het risico voor de verstrekker.Wat moet je doen?
Heb je geen NHG-hypotheek, dan is het verstandig om je situatie onder de loep te nemen om te zien of jouw hypotheekverstrekker een risico-opslag berekent bovenop het NHG-tarief. Let op: veel banken en verzekeraars gebruiken hier andere bewoordingen voor en spreken bijvoorbeeld van een ‘basistarief’ in plaats van risico-opslag. Uiteraard is het sowieso verstandig om rentepercentages met elkaar te vergelijken en te kijken of een overstap voordeliger en mogelijk is.Voorbeeldbrief
In de uitzending van Radar over dit onderwerp komen diverse Rabobank-klanten aan het woord. Meerderen van hen is het gelukt van de risico-opslag af te komen, wat betekent dat dat ook voor jou het geval kan zijn. Speciaal voor Rabobank-klanten met risico-opslag hebben we een voorbeeldbrief opgesteld.