Wat moet je weten over de belastingaangifte van 2020?

26:02 belastingaangifte.jpg

Vanaf 1 maart is het weer zover: dan kun je belastingaangifte over het jaar 2020 doen. Waarschijnlijk heb je de blauwe envelop al op de deurmat gevonden. Door de crisis zijn er voor veel mensen grote veranderingen geweest in 2020. De Belastingdienst waarschuwt daarom dat een extra check van de vooraf ingevulde gegevens noodzakelijk is.

Om je te helpen de klus te klaren zet Radar op een rij of je aangifte moet doen, welke datums je in gedachten moet houden, hoe je hulp bij je aangifte kunt krijgen en waar je extra op moet letten.

Moet ik aangifte doen?

Als je een brief thuisgestuurd gekregen hebt ben je verplicht om aangifte te doen. Deze brief verschijnt daarnaast in je berichtenbox op MijnOverheid.

Ook als je geen brief thuisgestuurd hebt gekregen is het belangrijk om zelf nog na te gaan of je aangifte moet doen. Misschien kun je zelfs geld terugkrijgen. Zo kun je kijken of je in aanmerking komt voor aftrekposten. Je kunt een aangifte voor proef invullen op Mijn Belastingdienst en als daaruit blijkt dat je meer dan 16 euro terugkrijgt kun je de aangifte versturen.

Om aangifte te doen heb je een aantal verschillende documenten nodig. Zo vraagt de Belastingdienst om informatie betreffende je inkomen, bankrekeningen, wonen, aftrekposten en je persoonlijke gegevens. Radar zet in dit artikel op een rij welke documenten je bij de hand moet hebben om aangifte te doen.

Welke datums moet je in je agenda zetten?

Je kunt aangifte doen vanaf 1 maart en je aangifte moet binnen zijn vóór de datum die in je aangiftebrief vermeld staat. De brieven worden in januari en februari 2021 verstuurd. 

Wie voor 1 april alles doorgeeft, krijgt uiterlijk 1 juli te horen of ze geld terugkrijgen of moeten betalen. In 2020 deden voor 1 april 6 miljoen mensen aangifte, ongeveer evenveel als het jaar ervoor in dezelfde periode.

Op je brief staat waarschijnlijk een verzenddatum die in de toekomst ligt. Dit lijkt misschien een vergissing maar de Belastingdienst zorgt er zo voor dat je altijd de volledige reageertermijn hebt om aangifte te doen. Zelfs als er vertragingen zijn bij de bezorging van de brief.

Langer nodig? Vraag uitstel aan

Het is mogelijk om uitstel te krijgen voor je aangifte. Je moet dan vóór 1 mei een verzoek hiervoor ingediend hebben. Je kunt tot september uitstel krijgen, maar let op, als er na 1 juli een te betalen aanslag opgelegd wordt betaal je hier vanaf 1 juli 4% rente over.

Je kunt uitstel aanvragen via Mijn Belastingdienst, telefonisch via 0800 - 0543 of per brief, door het aanvraag formulier voor uitstel aangifte in te vullen en op te sturen.

Kun je hulp krijgen bij het invullen van de brief?

Jazeker kan dat, al ziet deze hulp er nu in de coronacrisis wellicht iets anders uit. Voorgaande jaren boden bibliotheken en maatschappelijke organisaties hulp aan bij het invullen. Jacco Neleman, woordvoerder van de Belastingdienst, raadt aan om zelf na te vragen hoe deze hulp nu geregeld is bij lokale punten en bibliotheken. De organisatie van deze hulp ligt namelijk bij henzelf en kan dus onderling verschillen.

De Belastingdienst biedt ook telefonische hulp aan bij aangifte. Hiermee zijn zij vorig jaar gestart naar aanleiding van de coronacrisis. Als je hier gebruik van wil maken kun je een afspraak maken via de BelastingTelefoon door te bellen met 0800-0543. Voordat je belt voor een afspraak moet je een DigiD machtiging geregeld hebben. Dit kun je online doen via machtigen.digid.nl.

Waar moet je extra op letten?

De Belastingdienst heeft ook dit jaar weer veel gegevens vooraf ingevuld om het mensen makkelijker te maken. Ook wordt daarmee de kans kleiner dat er onbewuste fouten in de aangifte sluipen. 'Het goed controleren van de gegevens in de aangifte en aanvullen waar nodig blijft wel belangrijk', benadrukt de fiscus.

Neleman geeft daarbij aan dat je extra goed moet opletten als er afgelopen jaar veranderingen hebben plaatsgevonden die invloed hebben op je financiële situatie. Hij benoemt dat er onderwerpen zijn die extra aandacht vragen omdat fouten daarmee snel gemaakt zijn.

'Dan moet je denken aan onderwerpen als je eigen woning, zorgkosten, echtscheidingen, fiscaal partnerschap en studiekosten die wel of niet aftrekbaar zijn. Het is goed om daar altijd extra goed op te letten voor je de aangifte verstuurd.' 

Belastingaangifte en corona

Door de coronacrisis kan er in 2020 voor veel mensen ook veel veranderd zijn, zoals verlies van inkomen. Het kan ook voorkomen dat iemand bijvoorbeeld voor de eigen woning een betaalpauze met zijn hypotheekverstrekker heeft afgesproken. Dat kan weer van invloed zijn op de renteaftrek.

Voor ondernemers wordt in de aangifte rekening gehouden met de steunmaatregelen in verband met de coronacrisis. De overbruggingsregelingen als TOZO en TOFA zijn al vooraf ingevuld in de aangifte. Ook worden ondernemers in de aangifte gewezen op rubrieken die gaan over de tegemoetkomingen via de TOGS- en TVL-regelingen, die zijn aangewezen als vrijgestelde winstbestandsdelen.

Volgens de Belastingdienst is het voor ondernemers belangrijk om tijdig aangifte te doen. Bij ondernemers die in 2020 meer kosten maakten dan dat er inkomen was, wordt dit automatisch verrekend met het positieve inkomen van de voorgaande drie jaar, waardoor alsnog belastinggeld kan worden teruggevraagd, waarmee ze financieel een steuntje in de rug kunnen krijgen.

Bron: Belastingdienst/ANP