Wat wordt er in een sigaret gestopt?

Dat er nicotine in een sigaret zit, dat weten we wel. Maar wat velen niet weten is dat er nog veel meer stoffen in tabak zitten. Er worden ruim 1000 verschillende geur- en smaakstoffen toegevoegd aan tabak. Wat dacht je bijvoorbeeld van drop, cacao en suiker? Je zou het misschien niet verwachten, maar het zit toch echt in een sigaret.

Nicotine, teer en koolmonoxide zijn ingrediënten van een sigaret. Althans de ingrediënten die op het pakje staan. Want er zit nog veel meer in tabak, maar dat staat niet op de verpakking.

In een gemiddelde sigaret zitten ongeveer 25 additieven, tezamen maakt dat ongeveer 10% van het gewicht van tabak uit. Reinskje Talhout is onderzoeker bij het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ze doet onder meer onderzoek naar de samenstelling van tabak en tabaksrook. Fabrikanten hebben volgens haar goede redenen om extra ingrediënten toe te voegen.

"Ze kunnen bijvoorbeeld de rook milder maken, minder scherp, waardoor het gemakkelijker wordt deze rook te inhaleren. Ook kunnen ze een bepaalde smaak aan de tabaksrook geven, die aangenaam is voor de roker."Suiker, drop en cacao

Van nature zitten er al duizenden stoffen in tabak. Als je een sigaret aansteekt, komen er alleen al bij het verbranden van het tabak meer dan 4000 chemicaliën vrij, waaronder ammoniak, fosfor en lood.

Fabrikanten stoppen daarnaast zelf dus ook nog van alles in tabak. Het gaat soms om hele ‘gewone’ voedingsmiddelen, zoals suiker, cacao, drop, menthol en vanille.

Een sigaret van Marlboro bijvoorbeeld weegt 1000 milligram. In deze sigaret zit 31,5 milligram aan suiker, daarnaast zit er ook nog 4,3 milligram aan dropextract en 0,8 milligram aan cacao.

Die toevoegingen lijken vrij onschuldig, maar als je een sigaret aansteekt, worden deze voedingsmiddelen verhit, en dat geeft een heel ander effect dan als je het gewoon doorslikt.

Talhout: "Als suiker verhit wordt, ontstaan er verschillende verbrandingsproducten. Eén daarvan is karamel, dat geeft een lekkere smaak aan de tabaksrook, waardoor het misschien aangenamer is om die sigaret te roken. Daarnaast ontstaan er ook stoffen die  kankerverwekkend en giftig zijn."

Suiker wordt door de tabaksindustrie vooral toegevoegd om tabak een lekkere smaak te geven. Hetzelfde geldt voor cacao, maar cacao heeft nóg een functie. Als cacao wordt verbrand ontstaan er ook stoffen  die zorgen voor verwijding van de luchtwegen, zodat er makkelijker geïnhaleerd kan worden. Ook menthol heeft effect op de luchtwegen, waardoor ze enigszins verwijden en verdoven, en daardoor is het gemakkelijker om de tabaksrook in te ademen.

Toch zeggen de fabrikanten zelf dat ze deze additieven vooral toevoegen om hun sigaret een bijzondere en eigen smaak te geven. Maar wordt het roken niet makkelijker gemaakt?Smaakjes

Je kunt het namelijk zo gek niet bedenken, het is te koop: sigaretten met een chocolade-, vanille- of mango smaak, en zelfs sigaretten met een cocktailsmaak, zoals Cuba Libre en Mojito. Volgens Lies van Gennip van Stivoro hebben die smaakjes maar 1 doel; een nieuwe groep rokers werven. "Er zijn zelfs sigaretten met aardbeien smaak, dat heeft echt helemaal niets meer te maken met een volwassen roker die zoekt naar een bepaald product. Dat heeft echt met kinderen te maken, en daar is de tabaksindustrie heel erg op gekampt. Het is belangrijk om nieuwe klanten te blijven werven, terwijl het wel een dodelijk product is."Onderzoek

Dat tabak met een smaakje effect heeft op de jonge roker bleek wel uit het rapport 'Wat rookt de Nederlandse jeugd en waarom' van het RIVM uit 2009. Hieruit blijkt dat voor 67% van de jongeren de smaak doorslaggevend is om te gaan roken. Is het niet tijd om toevoegingen aan tabak aan banden te leggen?

Steeds meer landen komen in opstand tegen het toevoegen van smaak- en geurstoffen aan tabak. Zo verbood Canada vorig jaar als eerste land een aantal toevoegingen, Frankrijk verbood het additief vanille en Brazilië werkt aan een algeheel verbod op toevoegingen. Maar in Nederland is dit niet aan de orde. Terwijl Nederland wel heeft ingestemd met regelgeving omtrent additieven. In 2010 heeft de World Health Organisation, met 174 landen, waaronder Nederland, in een internationaal verdrag afgesproken om toezicht te gaan houden op toevoegingen in tabak. Nederland heeft tot nu toe niets aan deze regulering gedaanIngrediëntenlijst

Sterker nog, in Nederland is nog steeds niet openbaar gemaakt wat er allemaal in een sigaret zit.  Uiterlijk 31 augustus 2008 zou de overheid een lijst openbaar hebben moeten gemaakt met ingrediënten in tabak. Tot op de dag vandaag is dit nog niet gebeurd.

Maar volgens minister Schippers van Volksgezondheid kost het ‘begrijpelijk maken’ van de lijst met ingrediënten simpelweg gewoon veel tijd en is dat de reden waarom de lijst nog niet openbaar is. Reinskje Talhout van het RIVM is inmiddels volop bezig met de site tabakinfo.nl, waar de lijst met toevoegingen uiteindelijk te vinden zal zijn. Naar verwachting zal de site aan het eind van dit jaar dan eindelijk online zijn.

Daarnaast vindt Lies van Gennip alleen een database niet voldoende. Volgens haar moet de overheid nog veel meer maatregelen nemen om rokers te informeren over de schadelijke effecten, bijvoorbeeld door middel van foto’s op pakjes. Dit gebeurt al in aantal landen.