Wat zijn je rechten als je hotel je boeking annuleert?

Rechten Vakantie

Tijdens de Olympische Spelen wordt er grote drukte verwacht in Parijs, waardoor het lastig kan zijn om een hotelkamer te bemachtigen. Nog erger wordt het als het hotel waar jij geboekt hebt, je reservering ineens annuleert. Zo bespreken we in de uitzending van 20 mei 2024. Wat zijn dan je rechten? Radar zet het op een rij. 

Hotel mag niet zomaar annuleren

Om te beginnen mag het hotel jouw boeking niet zomaar wijzigen of annuleren. Door te boeken ben je namelijk een overeenkomst met het hotel aangegaan.

Wijzigen of annuleren kan alleen als het vermeld staat in de algemene voorwaarden, als het een kleine wijziging is (bijvoorbeeld een kamer met ander uitzicht) of als jij je niet aan de afspraken houdt (bijvoorbeeld als je de rekening niet op tijd betaalt). 

Wat zijn je rechten als dit wel gebeurt?

Als jij je netjes aan de afspraken hebt gehouden en er niks in de voorwaarden staat over annuleren, dan hoef je hier niet mee akkoord te gaan. Zeker niet als je er veel nadeel van hebt. Het hotel moet dan met een gelijkwaardige oplossing komen. 

Lukt dat niet? Dan moet de ondernemer je geld teruggeven en je schade vergoeden. Bijvoorbeeld als je al kosten hebt gemaakt voor het vervoer naar het hotel. 

In dat geval zul je dus wel zelf op zoek moeten naar een vervangend verblijf. Het kan dus zijn dat je vakantie duurder uitvalt dan je in eerste instantie had verwacht. 

Zelf de boeking ontbinden

Kom je er niet uit met het hotel waar je geboekt hebt? Dan kun je de overeenkomst ontbinden (de boeking ongedaan maken). De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft hier een voorbeeldbrief voor opgesteld. 

Als je de overeenkomst ontbindt, hoef je niet meer te betalen en heb je recht op schadevergoeding. Heb je al (een deel van) de kosten betaald? Dan heb je recht op geld terug. 

Meer over