Wat zijn je rechten met een nulurencontract?

Nulurencontract

Een nulurencontract kan best ingewikkeld zijn. Werknemers weten vaak niet wat hun rechten zijn, terwijl er allerlei regels gelden. Wat zijn precies je rechten? Radar vraagt het aan Neele Boelens van FNV Young & United.

Wat is een nulurencontract?

Het nulurencontract, de naam zegt het al, is een contract waarbij er geen uren worden afgesproken. Je werkt dus op oproepbasis en hebt geen recht op een vast aantal uren per week.

De uitzondering hierop is als je minstens drie maanden in dienst bent en regelmatig wordt opgeroepen om te komen werken. In dit geval kun je recht hebben op een vast aantal uren. Als dit het geval is, kun je een beroep doen op het rechtsvermoeden van arbeidsomvang. Hou er rekening mee dat deze maanden kunnen verschillen per CAO, zo kan er een uitzondering worden gemaakt. 

Daarnaast is er ook de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Door deze wet moet de werkgever na een jaar een aanbod geven met een nieuw aantal uur, tenminste het gemiddeld aantal uur is wat de werknemer de afgelopen 12 maanden heeft gewerkt.

Oproepen

“Het oproepen van werknemers met een nulurencontract moet minimaal vier dagen van tevoren gebeuren. Wanneer je de oproep niet binnen deze vier dagen krijgt, ben je niet verplicht om te gaan werken”, vertelt Boelens. 

Ook hiervoor kan in de cao een uitzondering zijn opgenomen, bijvoorbeeld in de horeca kan dit uiterlijk 24 uur van tevoren.

Loon

Hoe zit het met uitbetaling? Wanneer je bent opgeroepen om te komen werken, is je werkgever verplicht om je minimaal drie uur loon te betalen. “Ook als je maar één uur hebt gewerkt, moet je altijd voor drie uur betaald worden.” Kortom, je mag dus zomaar naar huis gestuurd worden, maar niet zonder betaling.

Voor afmelden geldt weer een termijn van vier dagen. Ook hierop kan in de CAO een uitzondering zijn opgenomen. De werkgever moet vier dagen van tevoren aangeven dat je niet hoeft te komen werken, en is dan niet verplicht om jou te betalen. Wordt je binnen deze termijn van vier dagen afgemeld, dan hoor je gewoon betaald te krijgen. 

Ziekte

Hoe zit het met ziekte en loon? Wanneer je ingepland staat en onverwachts ziek wordt door bijvoorbeeld de griep, dan hoor je doorbetaald te krijgen. “Je hebt recht op 70 procent van je loon, tenzij die 70 procent minder dan het minimumloon is. Je hebt altijd recht op tenminste 100 procent van het minimumloon bij ziekte met uitzondering van wachtdagen”, aldus Boelens. 

Iemand die ziek is, krijgt soms de eerste dagen nog geen loon doorbetaald, dit zijn de zogeheten wachtdagen. 

Onzekerheid

Volgens de FNV, zorgt het nulurencontract voor veel onzekerheid. Zij pleiten daarom al jaren voor afschaffing van deze contracten. 

Volgens Boelens komt het nulurencontract het meest voor bij jongeren, omdat zij vaak naar school gaan of nog studeren. Het nulurencontract is voor hen gunstig, omdat jongeren weinig tijd hebben en het nulurencontract is flexibel. Tegelijkertijd zorgt het ook voor veel onzekerheid voor deze doelgroep. “Het kan zijn dat je ineens helemaal niet meer wordt opgeroepen.”

Boelens vertelt dat het nulurencontract tijdens corona voor veel onzekerheid zorgde. “Er was ineens geen werk meer. Veel jongeren en andere horecamedewerkers met een nulurencontract hadden ineens geen werk meer, terwijl ze hiervoor een stabiel inkomen hadden.”

“Ik ben van mening dat het contract uiteindelijk vooral interessant is voor de werkgever, omdat zij veel werknemers flexibel in kunnen zetten. Maar voor jongeren zorgt het nulurencontract vooral voor onzekerheid. Ik spreek veel jongeren die door dit contract veel stress hebben of ze bijvoorbeeld de huur wel kunnen betalen”, aldus Boelens.

Veelvoorkomende fouten

Boelens vertelt dat jongeren vaak niet weten wat hun rechten zijn. “Werkgevers maken de contracten vaak ook ingewikkeld, zodat jongeren het niet weten of begrijpen.” Zo vertelt Boelens dat het regelmatig voorkomt dat mensen niet betaald worden, wanneer zij te kort van tevoren worden afgemeld.

Boelens vertelt dat je de gemaakte afspraken tussen werkgever en werknemer kunt vinden in je collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). Het is belangrijk om je contract goed te controleren zodat je weet wat je rechten zijn.

“Het is belangrijk dat je goed je cao controleert zodat je weet wat je rechten zijn. Het kan voor jongeren ingewikkeld zijn om het te begrijpen, omdat er veel juridische termen worden gebruikt.” Zij raadt aan, dat als dit het geval is, je eventueel contact op kan nemen met de vakbond om je vragen te stellen.