Waterkring op je natuurhouten tafel? Zo haal je die weer weg!

270622_watervlek site.jpg

Je kent het wel; je voelde nog aan de onderkant van het glas dat je op tafel zette en het was echt droog. Tot je het iets later optilt en er opeens een waterkring op de tafel staat. Maar hoe dan? Snel probeer je de kring nog weg te poetsen, maar deze heeft allang zijn ‘stempel’ op de tafel gedrukt.

Is je tafel nu voor altijd verpest? Nee, gelukkig niet! Er bestaan namelijk verschillende methodes om deze hardnekkige kring uit de tafel te werken. 

Disclaimer: iedere tafel en iedere houtsoort kan weer anders reageren op een schoonmaakmethode. Wees dus altijd voorzichtig en test je methode als het kan eerst uit aan de onderkant van de tafel. 

1. Wrijf de vlek in met azijn en kurk

Zoals met veel problemen in het huishouden zit ook voor dit probleem de oplossing in een klein hoekje; azijn. Het alom bekende schoonmaakmiddel, dat multi-inzetbaar blijkt te zijn. Om de kringen weg te krijgen meng je een deel azijn met twee delen water, waarna je in het mengsel een kurk of watje doopt. Hiermee wrijf je goed de vlek in. 

Na het insmeren van de vlek met dit mengsel neem je de hele tafel nog af met een sopje. En om de tafel zo goed mogelijk te beschermen, kun je nog een beschermingsproduct over de schoongemaakte plek smeren. 

2. Föhn of strijk over de vlek

Geen azijn bij de hand? Met een handdoek en een föhn kom je ook heel ver. Leg de handdoek over de waterkring en blaas warme lucht richting de vlek. Deze truc werkt daarnaast ook met een strijkbout, maar zorg ervoor dat je deze nooit langer dan twintig seconden op dezelfde plek houdt. 

3. Maak dit mengsel voor een notenhouten tafel

Is je tafel specifiek van notenhout gemaakt? Daarbij werkt de truc met de kurk ook heel goed, maar hiervoor maak je een mengsel van slaolie en spiritus. Je mengt een deel spiritus met twee delen slaolie en mengt dit goed door elkaar. 

Doop de kurk in het mengsel en wrijf hiermee weer over de waterkring. Dit doe je net zolang tot er een soort grijs schuim ontstaat. Dit haal je vervolgens weg met een doek en om het goed af te maken ga je ook nog over de schoongemaakte plek met wat beschermingsmiddel. 

Dit doe je tegen kaarsvet op je tafel

Naast waterkringen zijn ook vlekken van kaarsvet ontzettend vervelend en lastig om uit je tafel of ander meubelstuk te krijgen. Over vlekken van kaarsvet schreef Radar eerder al een uitgebreid artikel met oplossingen voor allerlei verschillende soorten ondergronden waarop de kaars vet heeft achtergelaten.