Dit doe je tegen vlekken op je mooie, houten vloer

vloer schoonmaken site.jpg

Na lang sparen is de oude, vertrouwde laminaatvloer dan eindelijk vervangen voor een mooie, lichtbruin gekleurde en hippe visgraatvloer. Hij glimt en maakt het huis helemaal af, maar voor je het weet zitten er zwarte vegen van schoenzolen op, valt er kokend water overheen van de thee en stroomt de vaatwasser over waardoor er allerlei sop op je trots terechtkomt. Wat nu?

Vlekken bestaan er in alle vormen en maten, maar aangezien je iedere vlek weer anders behandelt is het wel goed om te weten waarmee je te dealen hebt. In onderstaand overzicht leggen we je uit hoe je de verschillende vlekken het beste te lijf kunt gaan. 

Vetvlekken verwijderen van een houten vloer

We beginnen met de meest gevaarlijke vlek die je op je houten vloer kunt krijgen: een vetvlek. Dit soort vlekken ontstaan vaak in de buurt van het fornuis en dienen zo snel mogelijk aangepakt te worden, voordat ze je houten planken indringen. Ga te werk met groene zeep of vloerenzeep en indien de vlek erg hardnekkig blijkt kun je de zeep het beste in combinatie met een schuurspons gebruiken. 

Houd er ook rekening mee dat je bij het boenen de nerven van de vloer, ofwel de houtlijnen, goed volgt. Na het poetsen maak je de vloer weer schoon met water en droog je het gelijk goed af. Mocht het nodig zijn, dan kun je nog met wat onderhoudsolie, in de goede kleur, de afdruk van de vlek weer bijwerken. 

Schoonmaakazijn voor vergeten vetvlekken

En is een vetvlek je niet eerder opgevallen, maar ligt hij nu sluw te glanzen op je vloer? Door wat schoonmaakazijn op een doek te deppen en hiermee over de vlek te poetsen, zal deze snel verdwijnen. Vergeet niet om de plek ook nog met wat water te spoelen en goed te drogen. 

Donkere strepen door rubberen zolen

Er is altijd wel iemand in huis die schoenen met donkere, rubberen zolen draagt en hier per ongeluk strepen mee achterlaat op de vloer. Hoewel dit een opvallend contrast vormt met het bruine hout zijn de strepen gelukkig makkelijk weg te vegen met een simpele gum, ook wel vlakgom genoemd. 

Door met de gum een aantal keren over de zwarte streep te vegen, zal het achtergebleven rubber weer loslaten en samen met de gum achterblijven op de vloer. Vervolgens zuig je deze resten simpweg op met de stofzuiger. 

Vlekken die tot diep in het hout zijn doorgedrongen

Heb je een vlek misschien niet op tijd opgemerkt en heeft deze zich tot diep in de houtlagen genesteld? Dan kun je altijd nog de vloer opschuren met wat fijn schuurpapier. Ga wel altijd met voorzichtigheid te werk en schuur weer met de nerven mee. Het schuren kan het hout namelijk gemakkelijk aantasten, en je wil de shade zo klein mogelijk houden. 

Van belang is om na het schuren de plek ook goed te behandelen. Pak de onderhoudsolie er weer bij om de plek goed na te bewerken. En lijkt de plek uiteindelijk nog wat lichter? Dit zal na verloop van tijd vanzelf weer bijtrekken.