Wateroverlast in de tuin door veel regen: wat kun je doen?
Er is dit jaar erg veel regen gevallen. Of het nu door het tegenvallende seizoen komt, of omdat weersomstandigheden in het algemeen extremer zijn; tuinen hebben het zwaar. Heb jij natte of kale plekken in je gazon, of groeien de tegels vol met algen? Radar zoekt uit wat jij kunt doen om wateroverlast in je tuin op te lossen en te voorkomen.
Te veel regen voor je tuin
Als het over een lange periode veel regent en het water niet goed weg kan, zorgt dit uiteindelijk voor overlast in je tuin. De grond of compost is dan volgezogen met water, waardoor er geen ruimte meer is voor lucht tussen de gronddeeltjes.
Zo krijgen wortels van planten en bloemen niet genoeg zuurstof en verdrinken ze snel, tenzij ze juist goed tegen water kunnen. Daardoor kunnen planten gaan hangen en kunnen bladeren geel verkleuren.
Als je vermoedt dat dit bij jouw planten gebeurt, kun je ze voorzichtig opgraven en naar de wortels kijken. Zijn ze zwart en ruiken ze vies? Dan zijn de wortels rot. Dat is een van de meer herkenbare signalen van waterschade, maar er zijn ook subtiele tekens waaraan je kunt zien dat jouw tuin te veel water heeft op het moment.
Wat voor gevolgen heeft wateroverlast?
Naast dat je niet wilt dat je planten verpieteren, kan te veel water in je tuin meer schade aanrichten. Het kan ervoor zorgen dat je terras of tuinpaden scheef komen te liggen of verzakken. Ook zijn plekken waar het lange tijd vochtig is een paradijs voor algen. De groene aanslag groeit gemakkelijk op betonmateriaal, wat in veel Nederlandse tuinen te vinden is.
Alles wat gevoelig is voor langdurig contact met water in je tuin, wordt langzaam door de wateroverlast aangetast. Denk bijvoorbeeld aan houten tuinmeubelen, vlonders, of schuren en tuinhuisjes. Er kan ook kortsluiting ontstaan in je tuinverlichting of elektra, als die niet veilig genoeg is aangelegd. In sommige gevallen kan het zelfs zorgen voor schimmelvorming in het huis.
Als er plassen blijven staan of je een drassig gazon hebt, is het goed om te controleren of er ook waterschade is.
Wat kun je doen om wateroverlast te verhelpen?
Heb je last van overmatig water in je tuin? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen.
- Als je meer planten of struiken in je tuin plant, betekent dat ook meer wortels in de grond, die het water in de tuin kunnen opnemen. Je kunt bijvoorbeeld een stuk gazon of tegels vervangen door struiken of bodembedekkers.
- Neem een spitvork of rechte schop en wiebel de bodem los. Zo kan het regenwater sneller wegzakken. Als je dit door het jaar heen af en toe doet, helpt het al veel.
- Of boor met een grondboor gaten in de grond. Deze kun je vervolgens vullen met buizen van pvc, die je weer vult met grind of schelpen. Zo kan het regenwater dieper in de aarde zakken.
- Leg drainageslangen op ongeveer 70 cm diepte in een laag grind. Drainage vangt erg veel regenwater op, wat je bijvoorbeeld naar een sloot laat lopen.
- Als je een sloot in de buurt hebt, kan een geultje graven na een stortbui helpen om water weg te dragen.
- Je kunt toekomstige schade verder voorkomen door bijvoorbeeld regentonnen of andere wateropvangsystemen te gebruiken om overtollig regenwater op te vangen. Dit water kun je later hergebruiken.
- Er bestaan ook ondergrondse opslagtanks waar regenwater in kan worden opgeslagen. Deze vangt het regenwater op natte dagen en zorgt dat je dit weer kunt gebruiken op de warme dagen.
Is het probleem te groot, of twijfel je toch wat je met al dat water in de tuin aan moet? Dan is het een goed idee om een betrouwbare professional mee te laten kijken.