Watertoevoer afgeknepen in het oosten van Nederland

20200531 kraan.jpg

In Gelderland en Overijssel komt op een flink aantal plekken minder water uit de kraan, omdat het waterverbruik sinds zaterdag extreem hoog is. Dat meldt waterbedrijf Vitens, dat de klanten dringend oproept om geen zwembadjes te vullen, de tuin niet te sproeien en zo kort mogelijk te douchen. Ook het gebruik van de wasmachine en het wassen van de auto moet even wachten.

Volgens Vitens bleek zaterdagmiddag al dat het waterverbruik sterk steeg, onder meer in de omgeving van Barneveld, in de Achterhoek en in Twente. Dat zijn gebieden die toch al zeer te lijden hebben onder de aanhoudende droogte. De grondwaterstand is daar ook buitengewoon laag, terwijl het waterpeil in de grote rivieren ook laag staat. Het extreme waterverbruik breidde zich in de loop van zaterdag nog uit.

Droge zomers

Vitens verzorgt het drinkwater voor 5,6 miljoen huishoudens in vijf provincies. Het drinkwaterbedrijf roept gebruikers in de zeer droge zomers van de laatste jaren al steeds op om zuiniger te zijn met drinkwater.

Vitens verwacht dat de lage waterdruk het hele pinksterweekeinde zal aanhouden.

'Niet de bedoeling om zwembad te vullen met duizenden liters'

Grote boosdoeners zijn volgens Vitens naast de warmte en de droogte de opzetzwembaden, die massaal worden aangeschaft nu veel mensen hun vakantie in eigen land gaan doorbrengen door de coronacrisis. Onderzoek dat Vitens heeft laten doen wijst uit dat 26 procent van alle huishoudens al zo'n zwembad heeft en dat 20 procent overweegt om er een aan te schaffen. In zo'n zwembad gaat gemiddeld 2400 liter drinkwater. Hannema: 'Overal gelden al sproeiverboden voor landbouwers. Die zien hun gewassen verpieteren. Het kan niet zo zijn dat we ondertussen in de tuin een zwembad laten vollopen met duizenden liters drinkwater.'

Hannema waarschuwt dat de drinkwatervraag snel omlaag moet. Gekeken wordt al naar een sproeiverbod voor tuinbezitters, wat in de twee voorgaande droge jaren nog niet nodig was. Wie al een zwembad heeft moet geen nieuw drinkwater toevoegen, maar op een andere manier zuiveren. Wie er nog een wil kopen, moet zich bedenken dat er overal elders gezwommen kan worden. 'Want anders komt er straks helemaal geen water meer uit de kraan.'

Bron: ANP