Wel of niet private leasen? Hier moet je op letten
Het klinkt heel mooi. Voor een paar honderd euro per maand rijden in een gloednieuwe auto. Afgelopen jaar steeg het aantal leaseauto's onder particulieren met bijna een kwart. Dat blijkt uit cijfers van een onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen. Wanneer kan je wel private leasen en wanneer kan je beter een auto kopen? Radar zocht het uit.
In Nederland rijden er in totaal 1,1 miljoen leaseauto's rond. Daarvan is driekwart zakelijk en 188.000 leaseauto's worden particulier gebruikt en zijn dus private lease. Het percentage private lease stijgt het snelst.
Private lease steeds populairder
Private lease wordt volgens Renate Hemerik, directeur van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA), steeds populairder vanwege 'de zorgeloze mobiliteit'. Hemerik: 'Je doet geen grote investering, je loopt geen risico's en dat voor een vaste prijs.'
De verwachting van Hemerik is dat private lease nog verder door zal groeien: 'Consumenten zijn er heel enthousiast over en met de huidige klimaatdoelstellingen willen we de CO2 met zijn allen omlaag brengen. We willen massaal elektrisch rijden. Bij de private lease van elektrische auto geldt nog sterker dat je geen hoge investering doet, heb je geen hoog risico en wordt je ontzorgt. Zelfs de laadpas en laadpaal worden voor je geregeld'.
Voor wie is private lease geschikt?
Kijk naar je huidige situatie. Heb je geld voor een tweedehands auto? Dan is het volgens de Consumentenbond altijd goedkoper om een tweedehandsje te kopen dan private leasen. Let er wel op dat je nog rekening moet houden met de maandelijkse kosten voor verzekering, wegenbelasting en eventuele reparatiekosten. Heb je geen geld om een auto te kopen of wil je graag een nieuwe auto rijden? Dan kan private lease een goede optie zijn.
Hemerik: 'Iedere leaseaanbieder moet de financiële draagkracht van de consument toetsen. Hierin worden alle verplichtingen meegenomen. Wanneer de consument de kosten niet kan dragen, mag de leasemaatschappij de klant niet aanvaarden.'
Hemerik is van mening dat je als consument wel een eigen verantwoordelijkheid hebt wat betreft het aangaan van leningen. Daarentegen vindt Hemerik dat de leaseaanbieder niets moet verbloemen en helder en transparant naar de consument moet communiceren.
Waar moet je op letten bij het private leasen van een auto?
Een private leaseauto betekent een extra lening. Dat kan gevolgen hebben voor het aanvragen van een hypotheek. De bank brengt maar liefst 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op je maximale maandelijkse woonlasten. Houdt hier dus rekening mee wanneer je bijvoorbeeld van plan bent een huis te kopen.
Bij private lease geef je van tevoren door hoeveel kilometers je verwacht te rijden in een jaar. Mocht dit om bepaalde redenen een jaar hoger uitvallen, dan betaal je of vijf cent per extra kilometer of moet je de kilometerbundel aanpassen. In het laatste geval moet je de bundel aanpassen voor de hele looptijd van het contract, inclusief terugwerkende kracht. Die kosten kunnen zomaar oplopen tot 50 euro extra per maand en bijna 2000 euro in totaal.
De keuze voor private lease
Besluit je voor een leaseauto te gaan? Let er dan in ieder geval op dat de leaseaanbieder het Keurmerk Private Lease heeft. Dit keurmerk geeft aan dat de aanbieder aan de vereiste regels en voorwaarden voldoet. Lees tot slot de voorwaarden van het contract in zijn geheel goed door om verrassingen achteraf te voorkomen.
Maak ook gebruik van de tips in onderstaand artikel.