Welke coulances zijn er voor financiële problemen in verband met corona?

Coulance_04.05.2020.jpg

Als je door het coronavirus moeite hebt om je vaste lasten te betalen, kun je voor verschillende kosten uitstel vragen of betalingsregelingen opstellen. Zo kun je een betaalpauze krijgen voor je hypotheek of consumptieve lening. 

Radar spreekt met Bart van Leeuwen van de Nederlandse Vereniging van Banken. Hij legt uit hoe een betaalpauze precies werkt en hoe je het aan kunt vragen. 

Hypotheek en andere leningen

Neem allereerst contact op met je bank. Zij behandelen elke klant persoonlijk en kijken samen met jou naar de mogelijkheden. Zo kun je voor een lening een betaalpauze krijgen. Je hoeft dan drie maanden je lasten voor je hypotheek of andere kredieten niet te betalen. Voor een betaalpauze moet wel aantoonbaar zijn dat je na de coronacrisis in staat bent om de kosten te betalen. 

De drie maanden waarin je je lasten niet hebt betaald, worden niet kwijtgescholden. Uiteindelijk zal je de kosten toch moeten betalen. De manier waarop je het uitgestelde bedrag betaalt, kun je ook overleggen met de bank. Zo kan een mogelijkheid zijn dat je de lasten uitsmeert over de rest van de looptijd. 

Huurwoningen

Ook mensen met een huurwoning krijgen ondersteuning. Het ministerie van Milieu en Wonen en de verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen (Aedes, IVBN, Kences, Vastgoed Belang) hebben afgesproken dat er vanwege geldproblemen door de coronacrisis geen huisuitzettingen zullen plaatsvinden en dat er geen incassokosten doorberekend worden. 

Huurders die in financiële problemen zitten moeten contact opnemen met de verhuurder en de situatie voorleggen om zo tot een passende oplossing te komen. Huurders zullen zelf actief op zoek moeten gaan naar ondersteuningsmogelijkheden voor hun financiële moeilijkheden. 

Verzekeringen

Als je moeite hebt om je premie van je verzekering te betalen, bel dan je verzekeraar en vraag naar wat de mogelijkheden voor jou zijn. Jouw verzekeraar zal je waar mogelijk ondersteunen door dekkings- of betalingsmogelijkheden te versoepelen. Hiervoor geldt opnieuw dat het aantoonbaar moet zijn dat je financiële situatie door corona verslechterd is.

Corona geldhulp

Op coronageldhulp.nl is informatie van verschillende financiele bronnen gebundeld, zoals van het UWV en de Belastingdienst. Door anoniem een aantal vragen over je financiële situatie te beantwoorden, bepaalt de site voor welke regelingen je in aanmerking zou kunnen komen.

Financiële grip

Voordat je deze maatregelen neemt, is het goed om eerst goed inzicht te krijgen in je financiële situatie en hoe je die zelf kunt verbeteren. Radar heeft hier eerder een artikel over geschreven. Dit kun je hier nalezen