Welke invloed heeft het coronavirus op de winkelvoorraad?

CoronaWinkels_27.02.2020.jpg

In hoeverre heeft de uitbraak van het coronavirus invloed op het aanbod in de winkel? 

In eerste instantie wordt volgens merk- en retaildeskundige Paul Moers vooral de elektronica en techniek getroffen, omdat een groot deel hiervan uit China en Korea komt. Volgens Moers is het vooral van belang om te kijken naar het bredere plaatje. 

Just-in-Time-management

Het coronavirus heeft volgens Moers een grotere impact door de manier waarop bedrijven over het algemeen de aanvoer van hun producten regelen. 'Veel bedrijven zijn afhankelijk van import en werken met just-in-time-management. Deze managementvorm houdt in dat er pas besteld wordt als het nodig is. Grote opslagruimtes voor producten komen steeds minder voor, waardoor voorraden sneller opraken.'

INretail, een belangenbehartiger voor (web)winkels in de non-foodsector, ziet geen grote gevolgen voor de kledingindustrie, omdat de meeste voorjaarscollecties al binnengekomen zijn voordat corona op grote schaal geconstateerd werd. Volgens Moers is dit waar, maar worden na-leveringen wel lastiger. Dit geldt niet alleen voor kledingwinkels, maar ook voor andere bedrijven die goederen importeren.

Geen vooruitblikkende maatregelen

Voordat het virus in Nederland geconstateerd werd, wilde brancheorganisatie INretail zich niet uitlaten over wat de gevolgen zouden kunnen zijn voor de retail, omdat het 'onnodige paniekmakerij' zou veroorzaken. 'Het hangt van veel factoren af hoeveel impact het zal hebben. Als corona in het noordoosten van Groningen geconstateerd wordt, zijn de gevolgen minder groot dan als het in Amsterdam voorkomt', liet de woordvoerder van INretail weten. Radar is momenteel nog in afwachting van een reactie van INretail op de recente ontwikkelingen. 

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) liet voor de eerste coronagevallen in Nederland weten alert te zijn op de ontwikkelingen rondom het virus, maar deed nog geen uitspraken over maatregelen. De RND refereerde ter indicatie naar de heisa rondom de Mexicaanse griep. In de periode dat deze epidemie in Nederland veel voorkwam heeft de RND geen aanvullende maatregelen hoeven nemen om het aanbod op peil te houden.

Coronavirus in Nederland

De constatering van het coronavirus in Nederland heeft nog geen gevolgen voor de voorraden in de supermarkten. Dat laat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) weten. De overheid neemt voldoende maatregelen voor de bevoorrading. Hygiënische producten worden wel meer gekocht, maar daar is genoeg voorraad van. Op het gebied van voedsel zijn nog geen afwijkingen in het kooppatroon en de winkelvoorraad gevonden.

Geen ogen sluiten

Moers vindt dat bedrijven in een soort ontkenningsfase zitten en er niet aan willen dat corona invloed heeft op de aanvoer.

'Het is niet zo dat we zullen verhongeren, want we hebben wel lokale productie, maar voor een groot deel van de producten zijn we afhankelijk van andere landen. Op het moment dat er een kink in de kabel komt, zoals een epidemie, merk je dit pas echt.'