Welke kosten betaal je bij de apotheek?

Je haalt medicijnen bij de apotheek. Een aantal maanden later zijn de medicijnen ineens de helft goedkoper. Hoe kan dat? Waar bestaat de rekening van de apotheek eigenlijk uit? 
 

Ina Vonk haalde in mei vijf pillen Oxazepam. Ze betaalde 15,08 euro. In oktober haalde ze tien pillen en toen moest ze 7,92 euro afrekenen. Ze was verbaasd dat ze meer pillen voor minder geld meekreeg en vroeg om toelichting. Ze bleek in mei te hebben betaald voor uitleg over het medicijn, maar zegt dat gesprek nooit gehad te hebben. 'Ik haal het medicijn al jaren. Moet ik nu elk jaar opnieuw betalen voor uitleg?'

Wanneer betaal je kosten voor de uitleg?

Sijtze Blaauw is apotheker van Alphega Apotheek in Wijhe en bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Pharmacie (KNMP). Wie voor de eerste keer een medicijn ophaalt, betaalt naast de kosten van het medicijn, ook voor de apotheker en voor het begeleidingsgesprek. Blaauw legt uit dat je ook betaalt voor het gesprek als je langer dan twaalf maanden geleden het medicijn voor het laatst hebt gehaald. Je betaalt sowieso altijd de kosten voor het medicijn en de kosten voor de apotheker.

Op Medicijnkosten.nl is te vinden wat een medicijn kost. Dit is een website van de Rijksoverheid. Je kan invullen dat je de stukprijs van een medicijn wil weten.

Wat moet je betalen?

Haal je een medicijn voor de eerste keer op? Dan zijn de apothekerskosten en kosten voor een eerste uitgiftegesprek zo'n veertien euro. Dit worden terhandstellingskosten genoemd. Niet de eerste keer? Dan betaal je circa zeven euro. 'De kosten zijn afhankelijk van de afspraken tussen de zorgverzekeraar en de apotheker, maar de prijsverschillen zijn gering.'

'Het gesprek heeft niet plaatsgevonden'

In het geval van Ina heeft er geen gesprek plaatsgevonden. Toch moet ze daarvoor betalen, omdat ze langer dan twaalf maanden geleden het medicijn voor het laatst heeft opgehaald. 
Zorgverzekeraars Nederland zegt: 'Een apotheek mag de kosten alleen in rekening brengen als er een gestructureerd gesprek plaatsvindt'.

Wat staat er op de nota?

Het verschilt per apotheker of de kosten voor een uitgiftegesprek op de bon staan. 'Het is afhankelijk welk systeem de apotheek gebruikt. In ieder geval vind je op je rekening een kopje 'Tarief' en 'Materiaalkosten'. Je kan je apotheker altijd vragen hoe de rekening is opgebouwd.' Als de rekening van de zorgverzekeraar komt, moet je je verzekeraar aanspreken.

Op de rekening van Ina staat een bedrag van 7,92 euro voor tien pillen. Als een pil elf eurocent kost betaalt ze dus 6,82 aan kosten voor de apotheker en 1,10 euro voor de medicijnen.

Op één recept maar meerdere keren kosten?

Roelf levert een recept in voor twaalf doosjes. De apotheek zegt dat in drie keer uit te leveren. Roelf moet drie keer uitgiftekosten betalen. Is dat normaal? 'Ja', zegt apotheker Sijtze Blaauw. 'We proberen zinnig en zuinig met geneesmiddelen om te gaan. Er worden jaarlijks veel geneesmiddelen weggegooid, omdat ze niet meer gebruikt hoeven te worden. Dat is zonde en slecht voor het milieu. Er is een optimale levertermijn van twee tot drie maanden.'

'De arts initieert het recept. De apotheker beoordeelt op basis van zijn autonomie, eventueel in overleg met de arts, of er veilig medicatie afgeleverd kan worden voor de duur van de voorgeschreven periode die op het recept staat.' 

Zorgverzekeraars Nederland zegt: 'De apotheker beslist niet voor hoelang hij medicatie uitgeeft, dat is opgenomen in de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraars. Het recept van een arts is leidend en dan binnen de kaders van de polisvoorwaarden'.