background branding

Welke supermarkt heeft het goedkoopste huismerk?

prijzen-huismerk-25052021.jpg

Het is geen verrassing dat de gemiddelde productprijs bij de Albert Heijn hoger ligt dan bij een discountsupermarkt als Lidl. Maar als je kijkt naar de huismerken zijn de reguliere supermarkten de laatste jaren steeds meer gaan concurreren met de goedkopere winkels; je hoeft dus niet per se naar een budgetwinkel voor goedkope boodschappen.

De Consumentenbond vergelijkt elk jaar de prijzen van de grootste Nederlandse supermarkten. Ook dit jaar werden 125 huismerkproducten van verschillende winkels met elkaar vergeleken. Lidl kwam als goedkoopste supermarkt uit de test, al is het verschil met andere supermarkten de laatste jaren flink gekrompen. Waar Lidl in 2016 nog 21 procent goedkoper was dan gemiddeld, was dat in 2019 15 procent en nu nog maar 10 procent.

Uitslag van de test

Hieronder vind je de resultaten van de vergelijking. Voor de duidelijkheid: het gaat om huismerken. Dit zijn alternatieven voor een A-merk die je vaak alleen bij een specifieke winkel kunt krijgen. De getallen die je ziet zijn de procentuele verschillen met de gemiddelde prijs van alle supermarkten. Jumbo zit op 0 procent verschil en hanteert dus gemiddelde prijzen. 

 1. Lidl: tien procent goedkoper
 2. Dirk: negen procent goedkoper
 3. Vomar: negen procent goedkoper
 4. Aldi: acht procent goedkoper
 5. Deen: zes procent goedkoper
 6. Deka: vijf procent goedkoper
 7. Hoogvliet: een procent goedkoper
 8. Jumbo: nul procent goedkoper/duurder
 9. Albert Heijn: een procent duurder
 10. Picnic: een procent duurder
 11. Plus: een procent duurder
 12. Jan Linders: vijf procent duurder
 13. Coop: zes procent duurder
 14. Spar: veertien procent duurder
 15. Poiesz: zeventien procent duurder

Prijsverschil huismerk en A-merk wordt groter

De Consumentenbond constateert dat de verschillen in prijs tussen A-merken en huismerken steeds groter worden. In 2018 was dit verschil nog gemiddeld 36 procent, in 2020 was dit al 45 procent. 

De bond adviseert dus ook om misschien wat vaker voor een huismerk te kiezen. Zo is waspoeder van het huismerk gemiddeld 79 procent goedkoper dan die van A-merk Ariel.

Als je toch liever A-merken koopt, is een andere tip is om goed naar de aanbiedingen te kijken. A-merken zijn vaak in de bonus, dus grote kans dat je jouw favoriete merk ergens met korting kunt scoren.