background branding

Wereldreiziger neemt darmbacteriën mee naar Nederland

darmbacterie.jpg

Nederlanders die naar verre (tropische) bestemmingen reizen, nemen vaak multiresistente darmbacteriën mee terug naar huis. Dat zijn bacteriën die ongevoelig zijn voor de gebruikelijke antibiotica.

Bij ruim een derde (34 procent) van de mensen die zo'n verre reis maken, is dat het geval, blijkt uit een onderzoek van onder meer Universiteit Maastricht, het Erasmus MC en Tropencentrum AMC.

Meeste risico voor India-gangers

Mensen die op reis gingen naar Zuid-Azië keerden in maar liefst 75 procent van de gevallen terug met multiresistente bacteriën in hun spijsverteringsstelsel. Reizigers naar Centraal- en Oost-Azië, het Midden-Oosten of Noord-Afrika pikten in 40 tot 50 procent van de gevallen deze bacteriën op. India-gangers lopen volgens de onderzoekers het grootste risico. De onderzoekers verzamelden in de afgelopen vier jaar meer dan 10.000 poepmonsters en vragenlijsten van ruim 2000 reizigers.

Niet automatisch ziek

Het feit dat mensen de bacteriën oppikken betekent niet automatisch dat ze ook ziek worden. Na verloop van tijd verdwijnen ze meestal vanzelf weer uit het lichaam. De bacteriën kunnen echter ook ernstige infecties veroorzaken.

Meer zorgen om resistente bacteriën

Binnen de medische wereld groeien de zorgen om resistente bacteriën. 'Ze vormen wereldwijd een van de grootste problemen voor de volksgezondheid in de nabije toekomst. Schattingen geven aan dat in 2050 mogelijk meer mensen overlijden aan infecties door multiresistente micro-organismen dan momenteel aan hart- en vaatziekten of kanker', zegt onderzoeksleider John Penders, verbonden aan de Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+.

Bron: ANP