Werkgevers zien niets in plan voor extra kraamverlof
Werkgevers zien niets in de huidige plannen van het kabinet voor extra partnerschapsverlof. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen niet dat werkgevers opdraaien voor de kosten en vragen minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees de plannen aan te passen.
Partners van zwangere vrouwen hebben nu recht op twee dagen doorbetaald verlof. Dat zouden er in het plan vijf worden. Daarnaast kunnen partners dan in het eerste halfjaar na de geboorte tegen 70 procent van hun loon aanvullend kraamverlof opnemen.
'Wetsvoorstel kan slimmer en beter'
Volgens de belangenorganisaties komen de extra lasten neer op in totaal 215 miljoen euro per jaar. Vooral kleinere bedrijven zouden zwaar worden getroffen.
De werkgeversorganisaties zeggen wel voorstander te zijn van verruiming van de verlofregelingen. Het kan alleen 'slimmer en beter' dan met het wetsvoorstel, zeggen ze. Ze verwijzen naar een voorstel van de Sociaal-Economische Raad (SER). Daarin draagt de overheid de kosten en zijn verschillende regelingen versimpeld en samengevoegd.
Minister: geen aanpassing partnerschapsverlof
Werkgevers moeten kijken naar het totaalplaatje en niet slechts één maatregel uit het regeerakkoord eruit lichten. Dat stelt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Hij reageert op kritiek van werkgevers op het plan van het kabinet voor extra partnerschapsverlof. Hij voelt er niets voor het voorstel aan te passen.
Koolmees benadrukt dat het extra verlof deel uitmaakt van een pakket maatregelen met 'plussen en minnen' voor werkgevers. Per saldo betekent het hele pakket maar een klein beetje meer belasting voor het bedrijfsleven, aldus de bewindsman.
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen niet dat de werkgevers opdraaien voor de kosten van het extra verlof. Volgens de belangenorganisaties komen de extra lasten neer op in totaal 215 miljoen euro per jaar. Vooral kleinere bedrijven zouden zwaar worden getroffen.
Partners van zwangere vrouwen hebben nu recht op twee dagen doorbetaald verlof. Dat zouden er in het plan vijf worden. Daarnaast kunnen partners dan in het eerste halfjaar na de geboorte tegen 70 procent van hun loon aanvullend kraamverlof opnemen.
De werkgeversorganisaties zijn niet tegen verruiming van de verlofregelingen. Het kan alleen 'slimmer en beter' dan met het wetsvoorstel, zeggen ze. Ze verwijzen naar een voorstel van de Sociaal-Economische Raad (SER). Daarin draagt de overheid de kosten en zijn regelingen versimpeld en samengevoegd.
Bron: ANP