Wet betaalbare huur zet huurders op straat: ‘Woon noodgedwongen weer bij ouders’
Onlangs nam de Tweede Kamer de Wet betaalbare huur aan. Meerdere mensen laten aan Radar weten dat ze hierdoor hun huis moeten verlaten. Een van deze mensen is Kay*, die nu noodgedwongen weer bij zijn ouders woont.
Woning zou voor onbepaalde tijd zijn
Kay vertelt dat het vinden van een huis sowieso al een flinke klus was. Pas na tien jaar zoeken had hij eindelijk een leuke woning gevonden. “Het was klein maar oké.”
“Ik had erop gereageerd omdat de woning voor onbepaalde tijd was”, vertelt hij verder. Toch kreeg hij in eerste instantie een contract voor één jaar. Zijn verhuurder verzekerde hem dat dit alleen zo geregeld was voor het geval dat hij voor onrust zou zorgen. Zijn contract zou na dat jaar zéker verlengd worden.
2,5 maand om iets nieuws te zoeken
Kay keek dan ook raar op toen hij een dag voor kerst gebeld werd dat zijn huurcontract toch niet verlengd zou worden. “Mijn contract liep nog tot eind februari, dus ik had nog 2,5 maand om iets nieuws te zoeken”
Wet betaalbare huur
Dat zijn contract niet verlengd werd, heeft te maken met de nieuwe Wet betaalbare huur van Hugo de Jonge, de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Hoewel deze pas op 25 april 2024 is aangenomen, gingen de geluiden al langer op dat verhuren hierdoor minder aantrekkelijk wordt.
Dat zit zo: woningen in het middensegment krijgen dankzij de Wet betaalbare huur een maximale huurprijs. Eerder gold dit alleen voor woningen in de sociale huur (tot 147 punten), maar nu ook voor woningen tot en met 186 punten. Voor veel verhuurders wordt het hierdoor minder aantrekkelijk om deze woningen te verhuren. Vandaar dat veel van hen willen verkopen.
Noodgedwongen weer bij ouders
Voor Kay betekent dit dat hij noodgedwongen terug moest naar zijn ouderlijk huis. “Gezien de huidige woningmarkt, kon ik niet binnen twee maanden iets nieuws vinden”, vertelt hij. “Daarom zit ik met veel frustratie weer bij mijn ouders.”
“Bovendien heb ik een kapitaal uitgegeven aan meubels die ik nu allemaal in een opslag moet stallen. Dat kost mij ook weer extra geld.”
Huurbescherming bij onbepaalde tijd
Dankzij de huurbescherming kan je verhuurder je overigens niet zomaar uit je woning zetten. Dat kan bijvoorbeeld wel als je achterloopt met het betalen van de huur of als je voor overlast zorgt, maar er moet een goede reden voor zijn.
Verhuurders kunnen er wel voor kiezen om een tijdelijk huurcontract niet te verlengen, zoals in het geval van Kay. Dit moet je dan wel minimaal één maand voor de einddatum van je contract te horen krijgen.
*Echte naam bekend bij de redactie