WhatsApp door Duitse consumentenbond aangeklaagd

46584108_l.jpg

De Duitse consumentenbond, de VZBV, heeft WhatsApp aangeklaagd. Er zijn vorig jaar gegevens gedeeld van WhatsAppgebruikers met Facebook, het moederbedrijf.

In 2014, wanneer WhatsApp overgenomen is door Facebook, is de belofte gedaan om de gegevens van beide bedrijven niet samen te voegen. Dit is echter wel gebeurd. Verschillende Europese privacywaakhonden hebben hier kritiek op geuit, waarop WhatsApp besloot het delen van de data voorlopig weer te stoppen.

Oudere data ook verwijderen

De VZBV eist dat ook eerder gedeelde data wordt verwijderd en dat het uitgesloten wordt dat er in de toekomst weer data gedeeld zal worden.

De Duitse consumentenbond vindt het zorgelijk dat de telefoonnummers van WhatsApp gebruikers met Facebook worden gedeeld. Het is hiervoor niet nodig om Whatsapp of Facebook te gebruiken, ook zonder het te gebruiken kan de data worden gedeeld.

Gepersonaliseerde reclame

Ook stelt de VZVB dat het onacceptabel is dat de reclame op Facebook gepersonaliseerd wordt, dankzij persoonlijke gegevens van gebruikers. Nu kan dit achteraf worden uitgeschakeld, maar de organisatie pleit ervoor dat er eerst toestemming gevraagd moet worden aan de gebruiker wanneer gegevens op deze manier gebruikt worden.

Reactie van WhatsApp

De woordvoerder van WhatsApp zegt in een schriftelijke verklaring dat de voorwaarden van de app voldoen aan de richtlijnen van de EU en de Duitse wet. ‘Ze geven een duidelijke en simpele uitleg over de werking van de dienst, en een keuze over hoe hun data worden gebruikt’.

Er worden mogelijk ‘extra stappen’ ondernomen door Europese privacytoezichthouders, omdat de datadeling tussen WhatsApp en Facebook nog niet volledig gestopt zou zijn.

Bron: NU.nl / VZVB