WHO dringt aan op hogere belasting op tabak

roken_stoppen_312.jpg

Om levens te redden en meer geld beschikbaar te maken voor gezondheidszorg moet de belasting op tabak omhoog. Dat vindt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

De organisatie adviseert overheden de belasting op sigarettenpakjes te verhogen naar 75 procent van de prijs.

Meer doden

Volgens de WHO zijn er te weinig overheden die gebruik maken van belasting op tabaksproducten om mensen ervan te weerhouden te beginnen met roken of te bewegen tot stoppen. Jaarlijks sterven er ongeveer 6 miljoen mensen aan ziektes door roken. Als er geen maatregelen worden genomen kunnen dat er in 2030 8 miljoen per jaar worden, aldus de WHO.

'Belasting heffen op tabaksproducten is een van de meeste effectieve en rendabele manieren om tabaksgebruik terug te dringen en tegelijk inkomsten te genereren', stelt WHO-chef Margaret Chan. Roken kan onder meer leiden tot ernstige niet-overdraagbare ziekten als kanker, hart- en vaatziekten en diabetes.

Ontmoedigingsbeleid

De WHO kan blij zijn met Nederland, want hier is de prijs van sigaretten en shag in rap tempo gestegen door toedoen van de overheid: 66 procent in negen jaar tijd, blijkt uit CBS-cijfers. Van de ruim 6 euro die rokers tegenwoordig neertellen voor een klein pakje sigaretten, vloeit zo'n driekwart in de kas van de overheid in de vorm van btw en accijns. Ondanks het ontmoedigingsbeleid rookt volgens onderzoek van het Trimbos-instituut nog altijd een kwart van de bevolking van vijftien jaar en ouder.

Bron: ANP