WHO: 'Wacht met extra prikken, armere landen hebben vaccins nodig'
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot een tijdelijke stop op het toedienen van zogenoemde boostervaccins, die de bescherming tegen het coronavirus en zijn varianten op peil moet houden. WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus pleit voor een moratorium tot minstens eind september zodat er meer vaccins beschikbaar komen voor armere landen. De Verenigde Staten geven geen gehoor aan de oproep.
Israël geeft sinds kort boosters aan patiënten met een zwak immuunsysteem. Ook landen als de VS, Duitsland en Hongarije hebben aangekondigd bepaalde groepen een extra prik te geven, mede om de deltavariant te lijf te gaan. Nederland heeft nog geen besluit genomen.
Tegen 'boosterbeleid'
De WHO heeft wel begrip voor de zorgen van deze overheden, maar sprak zich al eerder uit tegen dit 'boosterbeleid' vanwege de grote achterstand die armere landen hebben qua inentingen. Tedros roept iedereen met invloed, zoals atleten, investeerders, zakenlieden en religieuze leiders, op de oproep tot een moratorium te steunen.
Vaccinaties voor 10 procent van ieder land
Hij stelde op een persconferentie dat een tijdelijke stop kan bijdragen aan het doel om 'minstens 10 procent van de bevolking van ieder land' gevaccineerd te krijgen. Van de 4 miljard doses die wereldwijd tot nu toe zijn toegediend, is meer dan 80 procent in landen met een hoog en middeninkomen.
Verenigde Staten
De VS lieten gelijk al weten de oproep te negeren. De woordvoerder van het Witte Huis sprak van een 'valse keuze' en denkt dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten. Volgens haar heeft haar land genoeg voorraad om vaccins naar andere landen te blijven sturen én de eigen bevolking te blijven inenten.
Gestegen prijzen
Vaccinmakers Pfizer/BioNtech en Moderna hebben aangegeven dat na de eerste twee prikken extra injecties nodig zullen zijn. De prijzen die ze in de EU rekenen voor hun vervolgvaccins zijn al gestegen. Overigens mogen hun producten tot nu toe worden gebruikt op grond van noodgoedkeuringen. In het geval van Pfizer verwacht de Amerikaanse toezichthouder FDA begin september volledige goedkeuring te verlenen, meldde The New York Times.
Bron: ANP