background branding

Wie AstraZeneca-vaccin weigerde kan andere prik krijgen

01062021astra.jpg

60-64 jarigen die eerder het AstraZeneca-vaccin hebben geweigerd kunnen zich vanaf 5 juni melden om een Pfizer- of Moderna-prik te krijgen. Dit maakte demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge bekend in een brief aan de Tweede Kamer

In april werd besloten om mensen jonger dan zestig jaar geen AstraZeneca-vaccin te geven vanwege een mogelijke bijwerking die kon leiden tot een zeldzame vorm van trombose. Een deel van de zestigplussers die het vaccin wel zou krijgen weigerde dit uit angst voor deze bijwerkingen. Lange tijd was niet bekend of deze groep dan wel gevaccineerd kon worden, maar hier is nu een oplossing voor gevonden. 

Prikafspraak vanaf 5 juni

De zogenoemde 'AstraZeneca-weigeraars' kunnen zich vanaf zaterdag melden bij de GGD om een prikafspraak te maken. Zij krijgen dan het vaccin van Moderna of Pfizer. 

Reactie ouderenbond ANBO

Ouderenbond ANBO is blij met dit besluit, maar benadrukt ook dat er twee kanten aan zitten. 'Het is goed nieuws, maar het kan ook een belediging zijn voor mensen die zich wel hebben laten vaccineren met AstraZeneca, vaak vanuit een verantwoordelijkheidsgevoel', zegt een woordvoerster van de ouderenbond tegen ANP. 'Dit zorgt voor onduidelijkheid, maar uiteindelijk vindt de ANBO het belangrijkste dat de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk wordt.' 

Reactie Landelijke Huisartsen Vereniging

Daar sluit een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zich tegenover ANP bij aan. 'Wij zijn ervoor dat zoveel mogelijk mensen gevaccineerd worden. Daar hebben huisartsen zich voor ingezet en dat blijven ze doen'.