Wijn bij de kapper? 'Doe mij maar een Chinees/Indisch buffet'

csm_kapper_wijn_relaxen_vrouw_800_01_6a0b8a93a2.jpeg

Polluitslag.

Je kapper serveert je een wijntje. Mag dat? 'Ja', als het aan de VVD ligt. 'Nee', vindt een meerderheid van de testpanelrespondenten.

De grootste groep van de ruim 350 pollrespondenten, 37 procent, stemt simpelweg 'nee': een wijntje bij de kapper moet niet kunnen. Nog eens een kwart is ook tegen dat wijntje, maar vindt dat non-alcoholische drank schenken wel moet kunnen.

Verboden volgens Drank- en Horecawet

Via Twitter laat aroodakker (@benadeelt) weten dat hij het best vindt, 'als de kapper de nodige vergunningen heeft, net als de horeca'. En dat is precies waar de schoen wringt, want dat hebben de winkeliers niet. Toch bestaan de mengvormen allang: winkeliers die een hapje of een drankje serveren. Of andersom: een horecazaak die spulletjes in de verkoop heeft.

Moet dat kunnen, een slijterij die een proefavond houdt, of een strandtent die een schepnetje verkoopt? Volgens de Drank- en Horecawet niet, laat Esther Verhoeff van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) weten.

Ruimte voor concurrentie met webwinkels

De Drank- en Horecawet wordt echter volgend jaar geëvalueerd. In de aanloop daarnaar is de VNG per 2016 een pilot gestart. Gemeenten die zich hebben aangesloten, gedogen de mengvormen. De VNG inventariseert ondertussen welke aanpassingen van de wet wenselijk zijn. Deze moet te handhaven zijn, maar ook economische belangen van ondernemers worden meegenomen. 'Winkeliers hebben het zwaar, met alle webwinkels', legt Verhoeff uit. Moeten ze dan niet iets extra's kunnen bieden ten opzichte van hun online concurrentie?

Vrees voor illegale cafés

Sommige slijters hebben zich bij de pilot aangesloten, omdat zij proeverijen willen aanbieden. Andere vrezen op hun beurt juist oneerlijke concurrentie. De Koninklijke SlijtersUnie probeerde daarom (tevergeefs) in juli dit jaar via de rechter een verbod op de pilot af te dwingen. @64alexz19, via Twitter, kan daar begrip voor opbrengen. Want sta je dit toe, 'dan zit in no time de hele stad vol met illegale cafés die voor de vorm "winkel" een rekje sokken hebben staan'. Ook @Opoe_Hamerteen lijkt het oneens met een wijntje bij de kapper, ervan uitgaande dat zijn opmerking ironisch bedoeld is: 'Ik zou graag een Chinees/Indisch buffet zien bij mijn kapper.'

Vaker gezellig even naar de kapper

VVD kondigde deze maand een wetsvoorstel aan dat het niet-horeca-ondernemers mogelijk maakt om drank te schenken. Van de pollrespondenten ziet ruim een derde dit wetsvoorstel positief tegemoet. In totaal vindt 35 procent dat dat wijntje bij de kapper moet kunnen.

@Mariskamoor kreeg laatst thee en amuses: 'Heerlijk! Maar als ik een late afspraak had zou een wijntje ook fijn zijn.' @phineaccount heeft een kapper die zelfs champagne schenkt, en dat zou hij wat Phine betreft vaker mogen doen. Ook @SaskiaBovendeur is voor versoepeling van de wet: ze zou dan 'vaker "gezellig" even naar de kapper gaan'.

'Niet als er geld voor wordt gevraagd'

Net iets meer dan de helft van degenen die vinden dat een wijntje bij de kapper moet kunnen, is overigens van mening dat het alleen mag wanneer er geen geld voor wordt gevraagd.

Tot slot heeft Martin Heffels (@taekehf) nog een punt ter overpeinzing: 'Een kapper die een wijntje moet serveren om klanten te trekken, is nou niet bepaald een aanrader...'

Nieuwe poll

Benieuwd naar de poll die nu openstaat? Vul 'm hier in. Ben je nog geen lid van het Radar Testpanel, maar wil jij wel je mening mee laten tellen via onze onderzoeken, meld je dan gratis aan.