background branding

Mogelijk glaasje wijn bij kapper

kapper_wijn_relaxen_vrouw_800_01.jpg

Amsterdam wil meedoen met een proef van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) volgend jaar over mengvormen tussen winkels en horeca.

Hierbij mogen winkels ook alcohol schenken of verkopen en proeverijen organiseren, terwijl horecazaken producten mogen verkopen. Dat is wettelijk nu nog verboden.

Totaalbeleving

Het doel van de proef is te onderzoeken wat de gevolgen zijn voor alcoholgebruik en veiligheid. Met het experiment wil het stadsbestuur tegemoet komen aan de wens van ondernemers om meer in te kunnen spelen op de veranderende vraag van consumenten. 'Die willen steeds vaker een zogenaamde totaalbeleving: een glaasje wijn bij de kapper of kledingwinkel.'

Alleen ondernemers in speciaal aangewezen gebieden mogen meedoen. Het gaat om zogeheten 'freezones', straten met een relatief hoge leegstand waar ondernemers veel ruimte krijgen voor flexibiliteit en innovatie. Er worden maximaal twintig mengvormen toegestaan.

Gemeenten kunnen zich aanmelden voor proef

Het experiment begint 1 januari als minstens twintig gemeenten zich bij de VNG hebben aangemeld. Gemeenten kunnen dat doen tot 7 december.

Amsterdam gaf winkeliers eerder dit jaar al meer ruimte om alcoholvrije producten te verkopen, zoals broodjes en koffie. Vorig jaar moest een boekenwinkel de deuren sluiten omdat er alcohol werd geschonken.

Bron: ANP