Windows 10 gratis voor bestaande klanten

Klanten van softwaregigant Microsoft kunnen binnenkort gratis updaten naar Windows 10. Dat heeft vicepresident Terry Myerson van het bedrijf woensdag bekendgemaakt tijdens een presentatie over het nieuwe besturingssysteem.

Het aanbod geldt in het eerste jaar na de officiële uitrol van Windows 10 en is voor gebruikers die hun computer nu laten draaien op Windows 7 of een meer recente variant van het besturingssysteem. Na het eerste jaar moeten gebruikers gaan betalen als ze de upgrade willen installeren. Om wat voor bedrag het dan gaat, is nog niet bekend.

Veel klachten Windows 8

Windows 10 moet Microsoft weer vooruithelpen na de tegenvallende ontvangst van voorganger Windows 8. Gebruikers klaagden dat die versie te veel is gericht op gebruikers van een touchscreen. Bovendien misten zij een duidelijke knop om terug te keren naar het vertrouwde 'thuis'-scherm. Volgens analisten wordt Windows 8 wereldwijd op minder dan 15 procent van de computers gebruikt.

Het nieuwe Windows 10 wordt een systeem dat zowel voor pc's, tablets en smartphones geschikt is. Daarmee hoopt Microsoft de basis te verbreden voor ontwikkelaars van nieuwe software en applicaties.

Holografische bril

Microsoft demonstreerde op zijn presentatie ook een holografische bril, de Hololens. Die toont de werkelijke wereld, aangevuld met virtuele toepassingen. Concurrent Google kondigde begin deze maand juist aan voorlopig te stoppen met zijn Google Glass.

Bron: ANP