Windows 11: wat kan ik ermee en werkt het op mijn apparaat?

windows11-afb-01072021.jpg

Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft staat voor de deur: Windows 11. Wat zijn de verschillen met Windows 10, wanneer kun je je computer updaten en aan welke eisen moet je apparaat voldoen om Windows 11 te kunnen gebruiken? In dit artikel zetten we alles voor je op een rij.

'Windows 11 heeft alle kracht en beveiliging van Windows 10 met een opnieuw ontworpen en opgefrist uiterlijk. Het wordt ook geleverd met nieuwe tools, geluiden en apps', zegt Microsoft over het nieuwe besturingssysteem. Windows 10 is al sinds 2015 in gebruik en zal dus binnenkort te maken krijgen met een opvolger. 

Wanneer komt Windows 11?

De verwachting is dat Windows 11 voor de meeste apparaten begin 2022 beschikbaar is. Je kunt eind 2021 misschien wel al nieuwe computers kopen met Windows 11, maar Windows 10-apparaten kun je naar verwachting pas in het nieuwe jaar updaten. De uitrol van de updates zal naar verwachting de eerste helft van 2022 in beslag nemen.

Wat is er nieuw?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Windows 11 bevat geen enorme veranderingen. Er komt een aantal functies bij (en er gaat ook het een en ander weg), maar het gaat er voor Microsoft vooral om dat de gebruikerservaring verbetert. Dit wil het techbedrijf doen door het er allemaal wat rustiger, gelikter en overzichtelijker uit te laten zien. 

1. Nieuwe lay-out van het Startmenu. Het menu zit nu in het midden van het scherm in plaats van aan de zijkant (al kan je het ook naar de zijkant verplaatsen als je dit liever hebt). Navigeren door dit menu zou makkelijker moeten zijn in vergelijking met eerdere Windowsversies. Ook kun je verschillende thema's kiezen waarin je het menu wil weergeven, zoals een donkere modus. 

startmenu-windows11-01072021.jpg
Nieuwe lay-out van het Startmenu. Bron: Microsoft.

2. Overzichtelijk werken met vensters en desktops. Je kunt in Windows 11 tot vier verschillende vensters naast elkaar zetten. Hiermee kun je dus overzichtelijk verschillende tabbladen en programma's ordenen in een indeling die voor jou prettig is. Ook is het mogelijk om verschillende desktops aan te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een desktop hebben voor je persoonlijke zaken en een desktop voor je werk, wat op die manier mooi gescheiden blijft. 

3. Widgets toevoegen aan je startscherm, zoals notities, het weer, de koers van een aandeel of het nieuws. Hiermee hoef je dus niet een specifieke app te openen om bepaalde dingen te bekijken, maar kun je het gelijk op je bureaublad zien.

widgets-windows11-01072021.jpg
Verschillende widgets op het startscherm. Bron: Microsoft

4. Androidapps naar Windows 11. Het aantal applicaties dat je kunt downloaden wordt flink uitgebreid. De Microsoft Store is redelijk beperkt, maar in Windows 11 kun je ook apps van Android downloaden. De apps zijn vindbaar via de Amazon App Store die binnen de Microsoft Store wordt gebouwd. Waarschijnlijk kun je geen Android-apps van Google gebruiken op je Windowsapparaat.

5. Microsoft Teams wordt geïintegreerd. Teams krijgt een prominentere koppeling binnen je Windowsapparaat en is dus meer dan een losse app, zodat je nog sneller en makkelijker gebruik kunt maken van het videochatprogramma. Microsoft Teams is sinds kort ook beschikbaar voor privégebruik.

6. Betere ondersteuning voor games. Kleur en belichting in games worden verbeterd én de Xbox-app met gamedienst Game Pass is standaard ingebouwd. 

Verder is het nog goed om te vermelden dat Windows 11 qua beveiliging op eenzelfde niveau zit als Windows 10 en dat ook de vereiste schijfruimte ongeveer gelijk is. 

Welke Windows 10-functies verdwijnen?

Er zijn ook een aantal functies die sneuvelen bij de overgang naar Windows 11. 

  • Virtuele assistent Cortana. Deze functie is niet standaard opgenomen in de basisinstellingen en het is ook niet helemaal duidelijk of je dit wel nog kunt downloaden. Op de website van Microsoft worden een aantal landen genoemd waar Cortana beschikbaar zal zijn, maar Nederland staat daar niet tussen. 
  • De Live Tiles in het startmenu. Deze functie verdwijnt en maakt plaats voor de widgets. 
  • Timeline. Met deze functie kun je een geschiedenis zien van wat je recentelijk op je apparaat hebt gedaan, maar dit zal in Windows 11 niet meer mogelijk zijn. 
  • Internet Explorer. Windows 11 is het eerste besturingssysteem van Microsoft sinds 1995 waarbij het onmogelijk is om gebruik te maken van Internet Explorer. Microsoft zet hiermee een nieuwe stap in de uitfasering van de oude browser en de overgang naar Edge

We hebben in dit artikel een aantal functies uitgelicht. Op de website van Microsoft vind je alle functies die erbij komen of juist verdwijnen.

Op welke apparaat kan ik Windows 11 gebruiken?

Hier is nogal het een en ander om te doen. Aanvankelijk gaf Microsoft aan dat alleen apparaten Windows 11 konden draaien als ze waren uitgerust met tenminste een Intel Core-chip van de achtste generatie of een AMD Ryzen 2000-chip. Microsoft test nu of Intel Core-chips van de zevende generatie en Ryzen-chips uit 2017 (eerste generatie) ook in staat zijn om Windows 11 te draaien. Het is nog even afwachten wat er uit deze testen komt. 

'Geen paniek, op vrijwel elke moderne pc zal je Windows 11 kunnen draaien', schrijft Tweakers. 'Het zou ons niets verbazen als je Windows 11 net zo goed handmatig kunt installeren als je een oudere processor hebt, zolang die maar aan de basiseisen (1GHz, 2 cores en 64bit) voldoet.'

Een overzicht van aan welke eisen je apparaat moet voldoen om Windows 11 te draaien, ook ten opzichte van Windows 10, vind je op de website van Tweakers

Geen Windows 11 op jouw apparaat?

Mocht je jouw Windows 10-apparaat niet kunnen updaten naar Windows 11, dan hoef je je niet echt zorgen te maken. Microsoft heeft aangekondigd dat het Windows 10 Pro en Home tot oktober 2025 zal blijven ondersteunen. 

Bron: Microsoft / Tweakers. Bron afbeelding: Microsoft