Winkels waar je alleen contant kunt betalen: mag dat wel?

Alleen Contant

In sommige horecazaken en winkels kun je alleen met contant geld betalen. Ze hebben geen pinautomaat of accepteren simpelweg alleen cash. Mag dit eigenlijk wel? Radar zoekt het uit. 

Niet wettelijk verplicht 

Winkels, broodjeszaken of ijssalons waar je niet kunt pinnen, zie je vooral vaak in het buitenland. Maar ook in Nederland kun je soms alleen maar met contant geld betalen. Mogen winkels een pinbetaling weigeren?

Het korte antwoord is: ja, winkels en horecazaken mogen een cash-only beleid voeren. De wet verplicht namelijk niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Wil je iets kopen in een winkel waar je niet kunt pinnen en heb je geen contant geld bij je? Dan zul je toch echt langs een geldautomaat moeten om cash te halen.

Bepaalde biljetten of munten niet accepteren

Winkeliers mogen ook bepalen welke biljetten en munten ze wel en niet accepteren. Zo zie je bijvoorbeeld dat geldbiljetten van 200 of 500 euro niet altijd aangenomen worden en werken veel winkels en horecazaken niet meer met munten van 1 of 2 eurocent. 

Moet vooraf duidelijk zijn

Het moet overigens wel duidelijk zijn dat je in de winkel alleen met contant geld kunt betalen. Winkeliers moeten namelijk duidelijk laten weten welke betaalmiddelen ze niet accepteren. Een raamsticker, kassasticker of bordje is hiervoor voldoende. Dit geldt ook als een winkel bepaalde biljetten uitsluit. 

Ook pin-only is toegestaan

Overigens gebeurt het niet heel vaak dat winkels geen mogelijkheid bieden om te pinnen. Vaker kun je juist alleen maar met je pinpas of telefoon betalen: 4 procent van de winkeliers accepteert namelijk geen contant geld meer als betaalmiddel. Ook dit is toegestaan, zolang het voor de klant duidelijk is. 

Creditcard vaak niet geaccepteerd 

De creditcard is in Nederland misschien wel het meest geweigerde betaalmiddel. Ook in winkels waar je wel kunt pinnen, accepteren ze niet altijd een creditcard. Hiervoor geldt wederom: dit mag, zolang het voor jou als consument maar duidelijk is. 

Bron: Rijksoverheid