Woekerpolis: Zet uw verzekeraar onder druk

Woekerpolissen zijn al vier jaar lang een terugkerend item in de uitzendingen van Radar. Nu er eindelijk duidelijkheid komt over de compensatiebedragen, blijkt dat dit voor veel mensen geen goede oplossing is. Door de compensatieregeling kunnen er zelfs meer kosten worden ingehouden dan voorheen.

Ook worden de nadelige gevolgen van risicoverzekeringen in de toekomst niet langer gecompenseerd. De verzekeraars leggen de verantwoordelijkheid voor deze nadelige gevolgen bij u neer. Voor deze nadelige gevolgen wordt over het verleden wel een compensatie betaald, maar in de toekomst dus niet meer.

 Woekerpolis afkopen?

Tijd dat u goed na gaat denken over de toekomst van uw polis. Blijft u water naar de zee dragen of koopt u uw woekerpolis af? En als u ervoor kiest uw polis te laten doorlopen, wat doet u dan met uw risicoverzekeringen? Vraag met de speciale voorbeeldbrieven om opheldering.

 

Radar hoopt dat door uw druk de verzekeraars met betere producten komen. Het zou dan moeten gaan om producten met lage kosten en zonder risicoverzekeringen.Download een voorbeeldbrief en verstuur deze naar uw verzekeraar of adviseur.

 Compensatievoorstel

De eerste compensatieregeling is van september 2008. Verzekeraars zouden zeker aan het einde van 2010 hun klanten geïnformeerd hebben over de hoogte van de compensatie. Helaas hebben veel mensen nog steeds geen voorstel ontvangen en als ze die wel hebben gekregen, valt het compensatiebedrag vaak flink tegen.

 

Zo wordt bij de polis die meneer Derlagen heeft bij ASR in een jaar opeens 4% van de waarde van de polis aan kosten ingehouden, terwijl in de compensatieregeling is afgesproken dat dit niet méér mag zijn dan 2,5%. Als we de compensatie doorrekenen met een rendement van 6% dan blijkt dat aan het einde van de rit meneer Derlagen bijna 70% van zijn inleg kwijt is aan kosten. Van elke ¤100 die hij betaalt, verdwijnt er dus bijna ¤70 in de kas van de verzekeraar en tussenpersoon.

 

Meneer Derlagen heeft een voorstel voor compensatie ontvangen. Hij zal uiteindelijk een vergoeding krijgen van ¤108 euro. Dit is een indicatie: het bedrag zal elk jaar anders zijn, want het is afhankelijk van de waardeontwikkeling van de polis. Hij heeft dus weinig aan deze informatie. Hij weet nog steeds niet waar hij op kan rekenen en dat zal ook zo blijven tot de polis afloopt.

 

Veel andere verzekerden, zowel bij ASR als bij andere maatschappijen, hebben nog geen voorstel ontvangen voor compensatie. Dat komt mede doordat veel verzekeringsmaatschappijen nog steeds niet tot een akkoord zijn gekomen met de stichtingen Verliespolis en Woekerpolisclaim.

 

De maatschappijen die wel een schikking hebben bereikt, hebben vaak grote moeite om de administratie op orde te krijgen. Daardoor kan het lang duren voordat ze de consument kunnen informeren over de hoogte van de compensatie.

 Op deze pagina vindt u de reacties van de verschillende verzekeraars over de informatie die ze sturen aan hun klanten.

 

De meeste compensatieregelingen hebben hetzelfde patroon. Er is afgesproken dat de kosten jaarlijks tussen de 2,45 en 4,5% van de waarde van de polis mogen zitten. Hoe hoger de inleg, hoe hoger dit percentage is. Voor de meeste polissen gaat het om zo’n 2,5%. Elk jaar mag de verzekeraar dus 2,5% van de waarde die in de polis is opgebouwd inhouden.

 

Uiteindelijk, aan het einde van de looptijd, wordt het werkelijke eindbedrag vergeleken met het eindbedrag waarbij gerekend wordt volgens de compensatieregeling. Uiteindelijk is het compensatiebedrag het verschil tussen deze twee bedragen.

 Risicoverzekeringen

De compensatieregeling zal in de toekomst ook niet meer de negatieve gevolgen van de risicoverzekeringen compenseren. Over het verleden krijgt u wel in bepaalde mate compensatie over deze gevolgen. Voor de premie die u betaalt voor deze verzekeringen geldt een andere regel dan voor de kosten.

 

In veel woekerpolissen zitten één of meerdere risicoverzekeringen, bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering. Omdat het om een 2-in-1-product gaat, kan -bij tegenvallende beursresultaten- de premie uit de opbrengsten worden gehaald. Uw opgebouwde kapitaal wordt dan opgegeten door deze verzekering. Deze nadelige gevolgen heten ook wel hefboom- of inteereffecten.

 

Naar het verleden toe worden deze nadelige gevolgen wel voor een deel gecompenseerd, maar naar de toekomst toe vervalt deze compensatie. De verzekeraars maken het tot uw verantwoordelijkheid om deze situatie op te lossen.  De compensatie geldt alleen tot het moment waarop u wordt geïnformeerd.

 

Na de eerste brief wordt u dus voor deze nadelige effecten niet meer gecompenseerd. De verzekeraar verwacht dat u vervolgens zelf de polis repareert. Radar stelt dan ook dat het goed kan zijn om deze risicoverzekeringen uit uw polis te halen. In ieder geval is het belangrijk dat u hierover goed nadenkt en in actie komt. In de toekomst hoeft u namelijk niet op compensatie van de risicoverzekering op te rekenen.