Wonden diabetici sneller behandelen

diabeteswondenslechtverzorgd780.jpg

Veel mensen met diabetes hebben open wonden op hun voet die niet of niet tijdig worden behandeld. Ze zien de wondjes niet snel en voelen ze vaak ook niet goed door een verminderde bloeddoorstroming of beschadigde zenuwen. Betere controle is nodig.

Dat blijkt uit onderzoek van arts Margreet van Putten en podotherapeut Monique Janssen in bijna honderd podotherapiepraktijken. Van de in totaal 538 patiënten met een hoog risico bleken er 145 deze niet-genezende wonden (ulcus) bij jaarlijkse screening al te hebben. Voor diabetespatiënten zijn deze wonden gevaarlijk, omdat ze zonder behandeling gaan ontsteken en uiteindelijk kunnen leiden tot amputatie.

Meerderheid nog geen behandeling

Van de 145 patiënten had de meerderheid - 81 - echter nog geen behandeling. Zij liepen gemiddeld al drie weken rond met de open wonden terwijl ze volgens de richtlijn binnen twee weken al moesten worden gezien. 'Wij schrokken van de situatie', zegt Janssen woensdag.

Niet altijd juiste zorgverlening

De andere 64 patiënten waren wel onder behandeling voor hun wonden, maar kregen die niet altijd van de juiste zorgverlener zoals een huisarts of podotherapeut. Zij kregen thuiszorg of gingen naar een pedicure, zo blijkt. Volgens Janssen moeten mensen met diabetes hun voeten vaker zelf onderzoeken en bij open wondjes aan de bel trekken. Ook moet de voorlichting beter.

Bron: ANP