'Glucosestrips diabetes werken mogelijk niet'

glucose1805_780.jpg

Diabetespatiënten in Nederland lopen onnodig gezondheidsrisico's omdat glucosestrips waarmee ze hun bloedsuikerspiegel kunnen bepalen mogelijk niet altijd naar behoren werken.

Als de teststrips niet onder de juiste omstandigheden worden vervoerd, zijn ze niet langer betrouwbaar en daar is te weinig controle op. Diabetes Vereniging Nederland (DVN) waarschuwt daar woensdag voor.

Niet de 'status van geneesmiddelen'

De strips hebben volgens directeur Olof King van DVN niet de 'status van geneesmiddelen' en worden derhalve niet aan even strenge regels onderworpen terwijl dat toch van groot belang is. De marges bij het middel staan enorm onder druk waardoor er mogelijk bij het vervoer van de fabrikant naar de patiënt te scherp op de kosten wordt bespaard. Bij de distributie en opslag van de middelen kan het flink misgaan waardoor de betrouwbaarheid wordt aangetast.

Concrete aanwijzingen dat ondeugdelijke strips bij patiënten in Nederland terecht zijn gekomen heeft King niet. De waarschuwing komt meer voort uit een 'logische redenering'.

Bron: ANP