Wondermiddeltjes tegen snurken: werken ze?

csm_snurken.jpg

Last van snurken? Er zijn genoeg producten te koop die zeggen te helpen. Maar werken ze ook echt? Radar vraagt het Lisette Venekamp, longarts-somnoloog en medisch directeur bij het Nederlands Slaap Instituut.

Snurken, hoe werkt dat?

Bij het ademen gaat de lucht via de neus, de mond en luchtpijp naar de longen. Aan het begin van de luchtpijp zitten de stembanden. Als de vorm van de luchtweg in de neus- of keelholte verandert, verandert de luchtstroom, en dat kan snurken veroorzaken.. Ongeveer 20 procent van de mannen snurkt en 10 procent van de vrouwen, schrijft thuisarts.nl.

Snurken kan verschillende oorzaken hebben

Vaak heeft snurken een anatomische oorzaak, aldus Venekamp. “De één heeft nu eenmaal een smallere luchtweg dan de ander. Snurken komt vaker voor bij ouderen en bij mensen met overgewicht. Rokers snurken ook vaker. Door het roken raakt het slijmvlies geïrriteerd. Hierdoor zwelt het op en verkleint de luchtweg.”

Welke producten werken tegen snurken?

Snurk jij, en wil je er vanaf? Venekamp laat weten dat producten als een neuspleister of neusklem wel kunnen helpen, maar dat dit voor de meeste mensen niet zo zal zijn. “Deze producten helpen als de reden voor het snurken voor in de neusholte ligt. In de praktijk is dit bij de meesten niet het geval. Maar je kan het altijd proberen.” 

Een kinband zou ervoor moeten zorgen dat de mond tijdens het slapen niet open valt, zodat er niet gesnurkt kan worden. “Dit soort banden drukken de onderkaak naar achter, waardoor het eigenlijk niet helpt. Het is alleen een oplossing als de band de kaak naar voren houdt. Dit doet de mra-beugel bijvoorbeeld wel. Deze beugel houdt de kaak naar voren en omhoog. Dit creëert meer ruimte in de luchtweg.” De mra-beugel moet je wel op maat laten maken bij de tandarts.

Wat kan je zelf doen tegen snurken?

Omdat snurken verschillende oorzaken heeft, zijn er ook verschillende oplossingen. Radar schreef eerder een artikel met tips die helpen tegen snurken.

Meld je hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Bronnen: Radar, thuisarts.nl