WOZ-bezwaar indienen? Een gratis bezwaarbureau inzetten kan je nu geld gaan kosten

Woz Waarde

Wie een WOZ-bezwaar wil indienen, krijgt sinds 1 januari 2024 te maken met nieuwe regels. Je krijgt de vergoeding vanuit de gemeente zelf uitbetaald, ook als je gebruikmaakt van een bezwaarbureau. Wat dit voor jou als huiseigenaar betekent? Radar zet het voor je op een rij.

Oneens met jouw WOZ-waarde

In de eerste zes weken van het jaar ontvang je de WOZ-waarde van je huis, die de gemeente heeft laten bepalen door een taxateur. Deze waarde is de waarde van je huis, in januari van het jaar ervoor. Dit jaar ontvang je dus de WOZ-waarde van je huis op 1 januari 2023. De taxateur baseert de waarde op vergelijkbare woningen die in die periode zijn verkocht en kijkt naar gegevens over de grond en het gebouw. 

Wanneer je het niet eens bent met de waarde van je huis, kan je hier bezwaar tegen indienen. Een hoge WOZ-waarde van je huis betekent namelijk hogere belastingen, zoals onroerendezaakbelasting, lokale waterschapsbelasting of erfbelasting.  

Nieuwe wet

Bezwaar maken op de WOZ-waarde van je huis kun je zelf doen door een brief naar je gemeente te sturen. Ook kun je hiervoor aankloppen bij een bezwaarbureau, dat het bezwaar namens jou indient. De proceskosten die zo’n bezwaarbureau hiervoor rekent, werden eerder vanuit de gemeente aan het bureau betaald. Door een wetswijziging is dat nu veranderd. 

Sinds 1 januari 2024 maakt de gemeente de proceskosten namelijk over naar jou als huiseigenaar, ook als je een bezwaarbureau hebt ingeschakeld. Ook is de vergoeding nog 25 procent van de vorige vergoeding. Als een bezwaarbureau meer vraagt dan jij aan proceskosten hebt teruggekregen, betaal je het restbedrag dus uit eigen zak.

Ontmoedigen van bezwaarbureaus 

De nieuwe wet moet het gebruiken van bezwaarbureaus ontmoedigen. Volgens Vereniging Eigen Huis is dat geen slechte zaak. “De bezwaarbureaus gebruiken standaard brieven en vullen die aan met de informatie van de huiseigenaren. Die sturen ze naar de gemeente en dan zijn er altijd wel kogeltjes raak. Dat levert zo 300 tot 600 euro op”, vertelt een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis. Als een bezwaarbureau dus veel bezwaren indient, zullen er altijd een paar gevallen toegewezen worden, waarbij het bureau de proceskosten uitbetaald krijgt. 

Makkelijker zelf bezwaar maken

Het gebruik maken van een bezwaarbureau is volgens de woordvoerder in de meeste gevallen ook helemaal niet nodig. Het indienen van een WOZ-bezwaar is namelijk vrij makkelijk zelf te doen. 

Sowieso is het zelf indienen van het bezwaar vaak kosteloos. “Als je gegevens opvraagt bij het kadaster betaal je hier wel een paar euro voor, maar de meeste informatie is gewoon gratis verkrijgbaar”, vertelt hij. 

Ook hebben gemeenten het inmiddels makkelijker gemaakt om een bezwaar in te dienen, legt de woordvoerder uit: “Voorheen moest je een brief sturen met argumenten, wat voor veel mensen moeilijk was. Nu kun je bij heel veel gemeenten naar de website en kun je daar een formulier invullen en aanklikken wat voor jou van toepassing is.” En ook voor mensen die digitaal minder vaardig zijn, zijn er verschillende alternatieven zoals inloopspreekuren. 

Verschillende hulpmiddelen

Naast dat de gemeente het makkelijker heeft gemaakt om een WOZ-bezwaar in te dienen, zijn er ook steeds meer hulpmiddelen die huiseigenaren kunnen ondersteunen. Vereniging Eigen Huis heeft een voorbeeldbrief op hun website staan die huiseigenaren kunnen gebruiken. 

“Op de website WOZ-waardeloket.nl kun je elk huis in Nederland vinden en daar de WOZ-waarde van opvragen”, vertelt de woordvoerder van Vereniging Eigen Huis. Ook kun je volgens de woordvoerder vaak bij makelaars navragen wat vergelijkbare huizen in jouw omgeving hebben opgeleverd. 

Extra tips

Als je alsnog gebruik wilt maken van een bezwaarbureau, adviseert de woordvoerder om verschillende bureaus te vergelijken en een goedkoper bureau te kiezen. De woordvoerder benadrukt namelijk dat er ook een hoop vakkundige bezwaarbureaus zijn die bijvoorbeeld kunnen helpen bij gecompliceerde bezwaren. 

Een laatste tip van de woordvoerder: “Er kan ook nog een voordeel zijn aan het hebben van een hoge WOZ-waarde. Wanneer je aan je bank laat weten dat je WOZ-waarde is gestegen, kan in sommige gevallen je hypotheekrente omlaag”, legt de woordvoerder uit. “Dus maak niet te snel bezwaar. Kijk naar je hypotheek en reken globaal uit wat jou het meeste oplevert, het belastingvoordeel of de hypotheekrente die je kunt besparen.”