Zo maak je bezwaar tegen de WOZ-waarde van je woning zonder tussenpersoon

Bezwaar maken.jpg

Over de WOZ-waarde van je woning betaal je natuurlijk belasting. Soms wordt de waarde van je woning echter hoger geschat dan dat deze daadwerkelijk is. Als je het gevoel hebt dat dit bij jou zo is, kun je bij de gemeente bezwaar maken. Dit moet binnen zes weken na dagtekening, tenzij je binnen deze termijn goedkeuring krijgt voor uitstel. 

Als je bezwaar wil maken, bieden zich (online) veel partijen aan die voor zich voor jou kosteloos willen inzetten. Alhoewel, kosteloos… Uit onderzoek van Radar blijkt dat zij veel geld opstrijken - betaald door de gemeente - terwijl in veel gevallen dit ook zonder tussenpersoon geregeld kan worden. Hieronder leggen we uit hoe je dit kunt doen.

Maak eerst zelf een inschatting

Voordat je eventueel in bezwaar gaat is het handig om de feiten op een rij te zetten. De Vereniging Eigen Huis heeft een handleiding geschreven waarmee je een inschatting kunt maken of jouw claim van een lagere WOZ-waarde terecht is. 

Zo is het altijd goed om een taxatierapport op te vragen bij de gemeente. Hierin kun je een toelichting vinden van waarop de WOZ-waarde is gebaseerd, op basis van maximaal drie andere verkochte woningen. Daarna kun je gaan vergelijken. Zijn de woningen in dezelfde staat? Als de verschillen met jouw woning groot zijn, dan kan dit mogelijk een gegronde reden zijn om bezwaar te maken. 

Vergelijken met andere woningen

Ook kun je via het WOZ-waardeloket kosteloos de waarden van vergelijkbare woningen opvragen. Mochten deze lager worden getaxeerd, dan kan dit een indicatie zijn om bezwaar in te dienen. Wel moeten er vaak meer argumenten bij komen kijken omdat de waarde die gemeente jouw woning toedient, alleen wordt gebaseerd op de prijs van daadwerkelijk verkochte woningen.

Daarom is het ook goed om via bedrijven als Kadaster of Calcasa te kijken naar recent verkochte woningen. Dit is niet volledig gratis, maar het bedrag dat je moet betalen kan een goede investering zijn om je zaak sterker te maken. Ook is het mogelijk een taxateur aan huis te laten komen, al is de kans groot dat de kosten dan niet opwegen tegen het belastingvoordeel dat je ermee hoopt te behalen. 

Bezwaar maken per brief

Mocht je na deze check erachter komen dat het inderdaad kan lonen bezwaar in te dienen, dan hoeft dit niet via een externe partij. Vereniging Eigen Huis heeft een aantal voorbeeldbrieven geschreven die je zo kunt overnemen om je eigen gegevens in te vullen. Dat scheelt de gemeente geld en zo ben jij niet meer afhankelijk van de snelheid en bereidheid van een externe partij.