Zijn concerten rolstoeltoegankelijk?

Rolstoel

In Nederland zijn er 250.000 rolstoelgebruikers. Dat is ongeveer 1,4 procent van de Nederlandse bevolking. Zij zouden, volgens het VN-Verdrag Handicap, op dezelfde manier mee moeten kunnen draaien in de maatschappij als mensen zonder handicap. Dit is nog te vaak niet het geval, zo ook bij het bezoeken van concerten. 

VN-Verdrag Handicap

In 2016 ondertekende Nederland het VN-Verdrag Handicap. Hierin staat dat mensen met een beperking op dezelfde manier mee moeten draaien in de maatschappij als mensen zonder handicap. Maar als we bijvoorbeeld kijken naar vrijetijdsbesteding en het bezoeken van concerten, zijn er nog heel veel dingen waar mensen in een rolstoel tegenaan lopen. 

Niet altijd vaste rolstoelplek

Joël Smid zit al zijn hele leven in een rolstoel. Hij heeft een aangeboren chronische handicap. In zijn vrije tijd gaat hij graag naar concerten, maar omdat hij in een rolstoel zit is dit een stuk ingewikkelder. 

Vaak lukt het niet eens, omdat er bij grote poppodia weinig plekken zijn voor mensen in een rolstoel. Zo heeft het GelreDome bijvoorbeeld 41.000 sta- en zitplaatsen en maar ongeveer 75 rolstoelplekken. Dat komt neer op ongeveer 0,2 procent. Dat is geen representatieve afspiegeling van de maatschappij.De kleinere poppodia hebben niet altijd vaste rolstoelplekken, terwijl wel elke plek rolstoeltoegankelijk moet zijn. 

Culturele sector moet stappen zetten

Dagmar Heijsteeg is persvoorlichter bij IederIn, een organisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Zij geeft aan dat ook poppodia en concertzalen een afspiegeling moeten zijn van de maatschappij. “Toegankelijkheid gebeurt niet vanzelf", vertelt Heijsteeg, "Daarvoor moeten actief stappen worden gezet door de culturele sector. Wij helpen ze daaraan herinneren.”

Kamervragen

Volgens Lisa Westerveld, Tweede Kamerlid voor GroenLinks/PvdA, wordt de verantwoordelijkheid nog te veel bij individuele poppodia zelf gelegd. “Heel veel volksvertegenwoordigers hebben geen beperking en voelen niet waar mensen met een beperking tegenaan lopen. In de Tweede Kamer is het ook slecht gesteld met de rolstoel toegankelijkheid. Er zijn maar twee plekken voor mensen in een rolstoel.” Westerveld heeft opnieuw Kamervragen gesteld over de toegankelijkheid bij concertzalen. 

Melkweg reageert geschrokken

Fons ging samen met Joël naar de Melkweg om een concert bij te wonen als rolstoelgebruiker. Dit is te zien in de uitzending van maandag 7 april 2025

De Melkweg heeft geschrokken gereageerd op onze bevindingen en geeft aan actief bezig te zijn met innovaties om het zo prettig mogelijk te maken voor een rolstoelgebruiker om naar een concert bij hen te gaan.