Zijn de vivopannen met teflon van Albert Heijn onveilig?

teflonpannen-ah-780.jpg

'Mijn ogen begonnen te branden en een kwartier na het eten vielen mijn vogels dood op de grond': Cynthia kookte met pannen van de vivo-actie van Albert Heijn. Ze denkt dat er giftige stoffen zijn vrijgekomen tijdens het bereiden van zuurkool waardoor haar huisdiertjes stierven. Het bericht dat ze schreef wordt massaal gedeeld op sociale media.

Lees hieronder het bericht van Cynthia.

Albert Heijn schrijft op de website dat de vivokoekenpannen en wokpannen voorzien zijn van een coating van het merk Teflon. Veel mensen maken zich zorgen nu over deze stof. Is het schadelijk als je kookt met teflonpannen?

Teflon onveilig?

Volgens toxicoloog Jacob de Boer, verbonden aan de Vrije Universiteit, zit teflon in veel pannen verwerkt. In het algemeen kun je daarmee gewoon veilig koken, aldus De Boer. Wat er precies mis is gegaan bij Cynthia is volgens hem lastig vast te stellen. De Boer: 'Het zou kunnen dat dit een zending pannen is waar de teflon niet goed is aangebracht'.

'Vogels extra gevoelig'

Of dat inderdaad zo is, zal moeten blijken. Albert Heijn schrijft in een reactie op Facebook te onderzoeken wat er in dit specifieke geval gebeurd is. Volgens de supermarktketen zijn de pannen 'bij normaal gebruik absoluut veilig voor mens en dier'. Wel laat Albert Heijn aan NOS weten dat er in extreme situaties schadelijke stoffen kunnen vrijkomen. Dat gebeurt als je een pan op te hoog vuur zet zonder dat er iets in gebakken wordt. De winkel schrijft bovendien dat vogels extra gevoelig kunnen zijn voor vrijkomende dampen bij de bereiding van eten. Meer over het veilig gebruiken van de AH-pannen in de gebruiksaanwijzing (.pdf).

Je doet er dus verstandig aan je (huis)dieren ver van die dampen te houden en je goed te laten informeren door je dierenarts. En dan nog een advies van De Boer: als je voor het eerst gaat koken met een teflonpan, was 'm dan in ieder geval van te voren even goed af. Je kunt de pan daarna een halve minuut - zonder iets erin - verhitten op een gaspitje. Let wel, aldus De Boer: 'Niet te heet en niet te lang, gewoon een half minuutje'.

Bron: Prof. dr. Jacob de Boer, Vrije Universiteit Amsterdam / Facebookpagina Albert Heijn